‘’РИО ТИНТО’’ – Одобрено даље финансирање пројекта ‘’Јадар’’

‘’РИО ТИНТО’’ – Одобрено даље финансирање пројекта ‘’Јадар’’

Комапнија ‘’Рио Тинто’’ одобрила је додатно улагање од готово 200 милиона америчких долара за даљи развој литијум-бор пројекта “Јадар” у Србији.


Овим средствима ће се примарно финансирати израда Студије изводљивости, укључујући завршетак детаљних инжењерских планова, откуп земљишта и исходовање неопходних дозвола до краја 2021. године у складу са распоредом пројекaта, пренео је данас (30. јул) ову информацију портал РТС.

Извршни директор Рио Тинта за енергију и минерале Болд Батар рекао је да портфолио пројеката литијума компаније “Рио Тинто” представља важан део визије да се искористие прилике које се јављају у склопу транзиције у будућност са ниским уделом угљеника.

– Радујемо се што ћемо блиско сарађивати са Владом Србије током следећих осамнаест месеци док будемо развијали и потврђивали своје разумевање пројекта до тачке када можемо да тражимо коначну одлуку о инвестирању од стране Одбора директора Рио Тинта – изјавио је Батар, а преноси РТС.

Лежиште “Јадар” има висококвалитетну минерализацију бора и литијума која подржава дуг животни век операције и спада у ред оних са најнижим оперативним трошковима за оба производа.

Детаљна геолошка истраживања лежишта компанија је завршила у фебруару ове године. Резултати бушења сада се обрађују у склопу израде наредне верзије геолошког модела. Ово ажурирање олакшаће декларисање резерви по ЈОРЦ-у у склопу израде Студије изводљивости и за подношење Елабората о резервама, у складу са прописима Републике Србије, којима се регулише област геолошких истраживања и рударства. Изградња пројекта укључиће подземни рудник, индустријско постројење за прераду менералне сировине и сву припадајућу инфраструктуру. Пројекат, како се наводи, има потенцијал да обезбеди значајне количине светске тражње ка крајњим индустријским производима за производњу литијумских батерија за електрична возила и складиштење енергије. “Јадар” би могао да обезбеди и борате који се користе у производњи детерџената, козметике и других производа широке потрошње.


“Рио Тинто” је паралелно са тим, започео рад на пуштању у погон демо постројења за производњу литијума у ​​САД путем које ће се екстраковати литијум из рударског отпада рудника Борон у Калифорнији. То постројење потенцијално може произвести десет тона литијум-карбоната годишње који се користи за батерије за електрична возила и електро-апарате за широку потрошњу.

Подсетимо, компанија ”Рио Тинто” је током вишегодишње фазе геолошких истраживања инвестирала у више од 300 бушотина и обрадила више од 200 километара језгра и до сада уложила и определила више од 200 милиона долара у развој пројекта ”Јадар”. Лежишта литијум-бората светске класе компанија ”Рио Тинто” открила је код Лознице 2004. године. Јадарит је нови јединствени минерал литијум-натријум-боросиликат који има широку могућност примене у изради разних производа, а међу њима су батерије за хибридна и возила на електрични погон.

(Т.М.С)

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – Шесторо задржано у болници

ЗА ОСВОЈЕНУ БРОНЗУ – Градоначелник честитао Страхињи

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )