РАНИ ЈАВНИ УВИД – Регулација Штире

РАНИ ЈАВНИ УВИД – Регулација Штире

У згради градске управе до сутра (30. јул) траје јавни рани увид у план детаљне регулације за уређење дела горњег тока реке Штире. Предвиђено је да у продужетку регулисаног дела речног корита буде исто учињено и узводно, односно до почетка Воћњака. За Штиру постоји идејно решење са хидролошком студијом коју је урадио Институт за водопривреду “Јарослав Черни” из Београда прошле године за ЈП “Србијаводе” и које је основ за предстојећу регулацију.


Према речима Драгане Јовановић, градске урбанисткиње, регулација је планирана у дужини од око два километра, са ширином око 24 метра и да обухвати око 25 хектара.

– Деоница би била регулисана на сличан начин као корито Штире у градском делу, имала би корито за мале и велике воде и, евентуално, стазе за пешаке и бициклисте. Иницијативу за регулацију покренуло је ЈП “Србијаводе” које се стара о Штири, а по завршетку овог посла биће исправљене кривине које сада река природно прави, рађена је хидролошка студија, дефинисан је протицајни профил на свим деловима и ово би требало да реши проблем изливања каква смо имали у јуну. Целокупну инвестицију финансирају “Србијаводе” које ће обезбедити комплетну пројектну документацију, а Град је само обавезан да изради планску документацију. Трудићемо се да се то уради што пре, прво планска, па пројектна документација и онда извођење радова који би могли почети пре краја године – рекла је она за ЛН.


Заинтересована лица могу током раног јавног увида, траје радним данима од 7 до 15 часова, у канцеларији број 130, своја мишљења на планирана решења у писаној форми доставити Одељењу за планирање и изградњу. Регулисани део Штире дугачак је 4.736 метара. Прва два километра од Дрине до железничког моста је пољска, земљана регулација са насипима, а одатле до фирме “Скорић” је градска регулација, са озиданим плочником и зидовима, великим и малим коритом и тај тип регулације сматра се најбезбеднијим. Урађен је 1967. године. У нерегулисаном делу Штира зна да прави проблем приликом великих падавина, као што је било прошлог месеца када је на више места “бежала” из свог корита.

Т. М. С.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗБОГ ВИСОКИХ ТЕМПЕРАТУРА – Наранџасти метео аларм

МОЛБА ИЗ НЕМАЧКЕ – Пријатељи стари, где сте?

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )