ЕЛЕКТРОПРИВРЕДА СРБИЈЕ  – Скупља струја од 1. септембра?

ЕЛЕКТРОПРИВРЕДА СРБИЈЕ  – Скупља струја од 1. септембра?

Да ли ће грађани Србије плаћати скупљу струју од 1. септембра знаће се последњег дана јула. Уколико таква одлука буде донета, домаћинствима ће рачуни за струју бити виши у просеку за око 220 динара, што је увећање за 7,9 одсто.


Како преносе поједини медији, као разлог за поскупљење се наводи то што је “анализа стања у Електропривреди Србије, урађена на захтев ММФ-а, показала да је цена прозводње електичне енергије виша од продајне за домаћинства и мале купце”. Пре упућивања захтева за поскупљење ЕПС треба да тражи мишљење од Владе Србије а потом се захтев за поскупљење  подноси Агенцији за енергетику која донеси коначну одлуку.

Да подсетимо, последње поскупљење струје од 3,9 одсто било је у децембру прошле године када су рачуни домаћинствима увећани за 110 динара, просечна цена киловата за домаћинства сада износи око 7,3 динара без пореза и такси.

Иначе, лозничка домаћинства за утрошену електричну енергију тренутно дугују 224,5 милиона динара, а привреда око 32 милиона. У току ове године откривен је 21 случај неовлашћеног коришћења електричне енергије при чему је фактурисано 131.883 квч неовлашћене потрошње у износу од 1,8 милиона динара. Лане је откривено 210 таквих случајева при чему је фактурисано 1.489.256 квч неовлашћене потрошње у износу од око 22,5 милиона динара.


Како су за ЛН потврдили у ЕПС-у највећи број неовлашћених прикључења, односно крађе струје, урађен је самовласним прикључењем након обуставе испоруке струје, без решења о одобрењу за прикључење, а код неколико корисника откривено је да краду струју и коришћењем магнета. Против свих њих покренути су кривични и парнични поступци.

В. М

ПРОЧИТАЈТЕ И…

АЛСУ – На продају ”Три чесме” и ”Швајцарија”

ПРЕДУЗЕЋА И ПРЕДУЗЕТНИЦИ У ДОБА КОРОНЕ – Привреда издржала први удар

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked”
data-matched-content-rows-num=”4,2″
data-matched-content-columns-num=”1,2″ 

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )