ОДРЖАНА КОМИСИЈА ЗА ВАНТЕЛЕСНУ ОПЛОДЊУ – Шанса за шест парова

ОДРЖАНА КОМИСИЈА ЗА ВАНТЕЛЕСНУ ОПЛОДЊУ – Шанса за шест парова

Накнаду трошкова вантелесне оплодње (ВТО) добиће шест брачних парова, одлучено је на првој седници комисији која је заседала ових дана у Лозници.


Они могу добити максимално 350 хиљада динара по пару, што је довољно за трошкове стандардне процедуре ВТО. Према речима Радојке Станковић, шефице одсека за децу, социјалну и здравствену заштиту Одељења за друштвене делатности, било је осам поднетих захтева, али два пара где су жене млађе од 43 године испуњавају услове за неограничен број покушаја које преко Републичког фонда за задравствено осигурање (РФЗО) финансира држава.

– Првих шест парова имаће финансијску подршку локалне самоуправе за ВТО. Тренутно имамо евидентирана 22 пара која су нам се јавила и потенцијални су кандидати за ВТО. Имамо њихове контакте и обавештавамо их о расписаном јавном позиву, као и о томе коју документацију треба они да обезбеде, а коју по службеној дужности Одељење за друштвене делатности. Идеја је да комисија заседа свакога месеца па и ако буде само један захтев све до утрошка пет милиона динара, колико је из буџета издвојено, што је довољно да 14 парова добије максималан износ, с тим да ће некима требати мање новца, што повећава број парова који могу бити подржани – рекла је данас (21. јул) Станковићева за портал ЛН.

Средином јуна Градско веће је одлучило да буде расписан први јавни позив за накнаду трошкова ВТО из буџета града за 2020. годину. Тада је Тање Глишић Матић, начелница Одељења за друштвене делатности, рекла да је издвојено пет милиона динара и да се, уколико буде потребе, ребалансом буџета може издвојити још толико новца.

Подсетимо, на територији Лознице сваки шести пар има проблем да оствари трудноћу природним путем, а одлуком о накнади трошкова ВТО обухваћен је и примарни и секундарни стерилитет. Примарни је за парове који немају дете, а секундарни када имају дете, али до друге трудноће не могу доћи природним путем.


Држава од ове године финансира неограничен број покушаја ВТО за жене до 43 године, док одлука Града Лознице покрива популацију жена до 45 година и парове који не испуњавају услове за ВТО преко РФЗО.

Парови који су искористили три покушаја од РФЗО сада неће конкурисати код локалне самоуправе него ће прво исцрпети могућности које је створила нова државна одлука. Одлука Лознице подразумева да парови могу да иду на домаће, али по свом избору и клинике у иностранству.

Заинтересовани парови треба да испуне одређене услове, а неки од њих су да имају пријављено пребивалиште, за избегла и интерно расељена лица боравиште, на територији града Лознице најмање три године пре подношења захтева, да у моменту подношења захтева жена није навршила 45 година живота, да је и поред одговарајућег лечења констатована неплодност и то како код жена које нису рађале, тако и код оних које су рађале, али немају живо дете, или имају једно дете, а немају услова да природним путем добију друго дете.

Све додатне информације могу се добити на телефоне: 015/879-229 или 015/879-269, или на сајту града Лознице www.loznica.rs.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЕД ЛОЗНИЦА – Три сата без струје

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – У лозничкој болници 45 ковид пацијената

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )