ОБРТ У СЛУЧАЈУ ПЛАТА МЕДИЦИНАРА – Држава исплаћује пуну плату оболелима од ковида

ОБРТ У СЛУЧАЈУ ПЛАТА МЕДИЦИНАРА – Држава исплаћује пуну плату оболелима од ковида

Свим здравственим радницима који оболе од ковида-19 држава ће обезбедити исплату пуног износа зараде, а не само 60 одсто, као да је у питању обично боловање, а да преостали део, како је првобитно препоручено, исплате здравствене установе из сопствених средстава.


Ово је епилог јучерашње приче о Општој болници у Лозници у којој је управа обавестила своје раднике да не може испоштовати препоруку Владе Србије јер нема сопствених средстава. Како нам је јуче рекао др Зоран Ковачевић, помоћник директора Опште болнице, ову препоруку могу испоштовати само веће болнице које имају сопствене приходе, поготово терцијарне установе у Београду.

–  Сада је РФЗО, који је наш финансијер, вероватно под притиском, изашао и понудио да практично плати све оно што претходно није и на тај начин је решена дилема. Биће исплаћено сто одсто зараде за првих месец дана боловања, а, уколико се продужи и на други месец, опет важи оних 60 одсто плате. Међутим, пракса је показала да опоравак од ковида не траје дуже од месец дана – каже Ковачевић.

Горан Савић, председник Синдиката “Независност” у лозничкој Општој болници, рекао нам је да су га из управе  јутрос обавестили да ће сви запослени који су позитивни на ковид-19 добити целу плату.


– Према тачки 101А допуне колективног уговора, које су у марту, када се појавила епидемија ковида-19, потписали синдикати у здравству и представници Министарства здравља, сваки радник има право на стопостотну  надокнаду ако се зарази овим вирусом. Ако се нешто усвоји на влади не знам зашто се то другачије тумачи у РФЗО, то је одлука, није препорука – каже Савић.

На крају, намеће се и питање, зашто је Влада Србије уопште и донела препоруку да болнице исплате пуну плату запосленима који оболе од ковида-19 када се унапред знало да то могу учинити само поједине установе? Зар није било поштеније одмах на почетку да разлику од 35 одсто надокнади држава па до оваквих незадовљстава медицнских радника не би долазило. Уосталом, како је рекао Савић, ту одлуку је влада и донела.

В. Мићић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОПШТА БОЛНИЦА У ЛОЗНИЦИ – Нема новца за пуну плату оболелелих од ковида-19

ОДРЖАНА КОМИСИЈА ЗА ВАНТЕЛЕСНУ ОПЛОДЊУ – Шанса за шест парова

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )