ОПШТА БОЛНИЦА У ЛОЗНИЦИ – Нема новца за пуну плату оболелелих од ковида-19

ОПШТА БОЛНИЦА У ЛОЗНИЦИ – Нема новца за пуну плату оболелелих од ковида-19

Према препоруци Владе Србије, запосленима у здравственим установама који оболе од ковида-19 послодавац би требало  да исплати разлику до сто одсто плате из својих средстава. У лозничкој Општој болници су поводом тога радницима саопштили да, уколико одсуствују са посла услед овог обољења, могу користити редован годишњи одмор, боловање или слободне дане јер болница не поседује средства за те намене. Како нам је рекао др Зоран Ковачевић, помоћник директора Опште болнице, у јавности се око тога беспотребно дигла прашина. уз покушаје да се оптужи управа болнице, а они ”ништа нису урадили незаконито”.


– Апсолутна је истина да болница нема средстава. Ово није болест за коју по дефиницији припада стопостотна зарада, већ, као и код сваког боловања, важи правило да се исплати 60 одсто од плате. У овом случају препорука Владе Србије јесте да послодавац плати разлику од 35 одсто из  сопствених средстава, ако их има. Ми нисмо у могућности да то урадимо, нисмо профитабилна организација, финансирамо се из буџета. Ненаменско трошење буџетских средстава да, рецимо, не набавите лекове, а да дате за плате, јесте забрањено и то се строго контролише – каже он.

На питање ЛН да ли је таква ситуација и у другим здравственим установама, Ковачевић одговара да то могу испоштовати само веће болнице које имају сопствене приходе, поготово терцијарне установе  у Београду.

– Они пружају услуге пацијентима који долазе из иностранства, из Републике Српске, који нису осигураници нашег РФЗО и плаћају из сопственог џепа. На тај начин стичу значаја средства којима некада купе опрему, пошаљу радника на усавршавање, а вероватно ће их сада искористити да исплате своје запослене. Лозничка болница нема своја средстава, односно има, али су она веома мала, тренутно плаћамо две спремачице да чисте болницу јер нема другог начина. Један број запослених је незадовољан, посебно они који су били у изолацији, њих тридесетак, који су прелазећи границу према БиХ својевремено добили мере самоизполације и примали су 60 одсто плате, бунили су се због тога, али шта да радимо – објашњава наш саговорник.

Како каже, када је некадашњи Медицински центар у Лозници подељен на Општу болницу и Дом здравља, болница је изгубила средства која су се сливала у буџет установе кроз пружање услуга које нису у оквиру обавезног здравственог осигурања као што су систематски прегледи, уверења за будуће возаче и слично. Најављено поновно спајане примарне и секундарне здравствене заштите је сада мало запостављено, али се мора завршити до краја ове године.


– Закон о здравственој заштити је дефинисао да се мора урадти спајање установа, чека се формирање нове владе и новог министарства, па да се то поново покрене. Ту је мали застој, али се прави нови план здравствене мреже по којој ће свака установа која је већ део система, добити нека мало другачија и кадровска планирања и број постеља. Цео  систем се поново анализира и до краја године би требало све то да буде донето у форми подзаконског акта, а онда, аутоматски, следи и спајање. Спојиће се поједине службе као што је лабораторија, биће заједничка санитетска возила и све то ће да среже укупне трошкове – наглашава Ковачевић.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОПШТА БОЛНИЦА ЛОЗНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – За викенд преглгедано 415 особа

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Више од хиљаду и по активно оболелих

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )