ДИСТРИБУТЕРИ НОВИНА – Ноћу раде – дању се одмарају

ДИСТРИБУТЕРИ НОВИНА – Ноћу раде – дању се одмарају

Да би до читалаца сваког петка на време стигао примерак “Лозничких новости”, у ланцу оних који стварају и пласирају овај недељник, значајну карику чине и дистрибутери новина.Они на посао долазе који сат иза поноћи и до јутарњих сати треба све да разврстају, попакују и развезу до киоска од Лознице до Љубовије. Десетак сати трају њихове дневне обавезе, а за то време пређу укупно 180 километара. Као радник дистрибутерске фирме “Прес 015”, Зоран Ћоралић овај посао обавља 16, а Небојша Ђурић већ 22 године.

– Устајемо око један сат иза поноћи, овде у магацину смо око два и до јутра разврставамо дневну штампу, као и периодичну, коју ми у шали називамо “шареном”. Када све попакујемо, крећемо на терен и до јутра треба да стигнемо на 80 места, киоска и трговинских радњи, од Лознице, преко Малог Зворника, до Љубовије, Крупња, Драгинца. У том периоду, свакодневно поделимо око три хиљаде примерака различитих новина – каже Зоран Ћоралић.

Његов колега Небојша Ђурић објашњава да развожење траје од четири ујутро до осам-девет сати, а онда се враћају у Лозницу.

– Ми смо већ навикли да радимо ноћу, као пекари, али често нисмо у могућности да одспавамо преко дана, да се одморимо, због других, породичних обавеза. Посао није лак, али се трудимо да свугде стигнемо, без обзира на временске прилике. Зими то траје мало дуже због спорије вожње, али читаоци за то не треба да знају. Они свој примерак морају да купе када дођу на киоск, а то је циљ нашег дистрибутерског посла – каже Ђурић.

Иако већ годинама мењају дан за ноћ, кажу да ипак успевају некако да организују живот. Оно што примећују то је да се новине мање читају него пре пар година, што виде по ремитенди, а као разлог наводе све веће коришћење интернета. Ипак, како кажу, знају за многе који се и даље не одричу старих навика и који ни за шта не би мењали осаћај када новине “опипају рукама” и прелистају их, страну по страну.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Лозница заокружила на 400 заражених од почетка епидемије

ФС ЛОЗНИЦА – Почео прелазни рок

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )