ЗА ВРЕМЕ ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ – Уведене нове мере за Малозворничане

ЗА ВРЕМЕ ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ – Уведене нове мере за Малозворничане

Доношењем одлуке о увођењу ванредне ситуације на територији Малог Зворника, општински Штаб за ванредне ситуације донео је и низ нових мера за спречавање ширења заразе коронавирусом које су одмах ступиле на снагу.


Уведена је забрана окупљања у затвореном и отвореном простору више од пет лица, ако није могуће обезбедити физичку дистанцу од два метра и одговарајуће мере личне заштите, у јавним парковима и на игралиштима, као и током вежбања на отвореном простору дозвољено је окупљање до пет лица, уз одговарајуће мере личне заштите. Мере прописују и то да се у свим затвореним просторима обавезно носе заштитне маске и поштује физичка дистанца од два метра. Забрањено је организовање свечаности, спортских и других забавних манифестација, ограничено радно време угоститељским објектима у затвореном простору од 7 до 20 сати, а у баштама (терасама)  од 7 до 22 сата.

Наложено је прилагођавање рада угоститељских објеката тако да за једним столом не могу седети више од две особе, изузев ако су у питању родитељи и малолетна деца, или особе које живе у заједничком домаћинству, уз обавезни размак од два метра између столова. Кризни штаб је ограничио број лица која могу истовремено бити присутна у свим јавним затвореним просторима, односно објектима, као и свим продавницама, угоститељским објектима, баштама угоститељских објеката и другим објектима где се продаје роба и  пружају услуге, тако да на свака четири квадратна метра може бити присутна једна особа, а на улазу у објекат, односно у башту угоститељског објекта, мора бити јасно истакнута површина и број гостију који могу бити истовремено присутни.Налаже се и пуна примена свих превентивних мера у установама предшколског васпитања и образовања, у основним и средњим школама и високошколским установама одлагање окупљања, а пријемни и други испити да се организују уз примену свих мера личне заштите (физичка дистанца од два метра, обавезно ношење маске и/или визира и рукавица). У јавном превозу обавезно је ношење заштитних маски, уз редовно проветравање и дезинфекцију возила, уводи се забрана коришћења отворених и затворених базена, спа и велнес центара, као и спровођење мера заштите у верским објектима и приликом вршења верских обреда. Спровођење мера заштите обавезно је и у козметичким и фризерским салонима, салонима лепоте, фитнес центрима и теретанама (маске и рукавице), обавезна је честа дезинфекција свих јавних објеката, а препоручена је и дезинфекција најмање једанпут дневно заједничких просторија у стамбеним зградама, као и што чешће прање улица и јавних површина уз употребу дезинфекционих средстава. Штаб налаже надлежним инспекцијским службама појачан рад у циљу контроле поштовања посебних мера, а због погоршања епидемиолошке ситуације и опасности од даљег ширења заразе коронавирусом, ове године манифестација „Дрина је смисао живота“ неће бити одржана.


Из истих разлога, предлаже се саобраћајном инспектору Општинске управе општине Мали Зворник да донесе решење да се улица поред Дома здравља, где се налази ковид амбуланта, прогласи за једносмерну и да се у тој улици забрани паркирање аутомобила, а стручним службама општинске управе предложено је да у складу са законом изнађу могућност за набавку саобраћајне сигнализације за обележавање ове улице. 

Командант штаба за ванредне ситуације одобрио је и набавку заштитних маски, рукавица и других заштитних средстава, у циљу приступања примени посебних мера заштите становништва од заразних болести, а ради  сузбијања и спречавања ширења вируса ковид-19.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

И У МАЛОМ ЗВОРНИКУ – Проглашена ванредна ситуација

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – За један дан 60 новозаражених у Лозници

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )