ЗБОГ КОВИДА-19 ЗАСЕДАО ГРАДСКИ ШТАБ – За сада превентивне мере

ЗБОГ КОВИДА-19 ЗАСЕДАО ГРАДСКИ ШТАБ – За сада превентивне мере

Ванредну седницу на којој је разматрана ситуација око коронавируса данас (7. јул) је одржао Градски штаб за ванредне ситуације. Њој је претходио састанак руководстава града, Опште болнице и Дома здравља ’’Др Миленко Марин’’ на коме је анализирано стање у претходних петнаест дана што се тиче броја лица која су се обраћала тријажном центру, упућених на Инфективно, односно Грудно одељење, колико их је тестирано на ковид-19 као и о броју оних код којих је потврђено да су позитивни на коронавирус.


– Како бисмо благовремено деловали на спречавање ширења вируса и повећање броја позитивних на ковид-19, данас смо на основу савета струке, здравствених радника из Опште блнице и Дома  здравља, донели препоруку којом се предлаже низ превентивних мера на спречавању ширења вируса. Мере су значајно блажи облик од оних које би биле донете да је проглашена ванредна ситуација на територији Лознице. Сматрамо да ћемо  овим превентивним мерама у значајној мери утицати на све у овом граду, не само на грађане него и на све кључне субјекте на територији града. Кроз ове мере појачаћемо активност и градске управе и комуналне полиције, надлежних инспекција, који ће на терену указивати на све пропусте и понашања која су противн овим мерама код грађана, попут неношење заштитне маске, рукавица, непридржавања физичке дистанце, али и оне за које су одговорни одређени субјекти, угоститељски објекти, трговине, послодавци, све што може лоше утицати на здравље људи. Најважније препорука је одлагање организовања свечаности, свадби, пунолетстава, и слично где се окупља већи броју чесника,  јер ту, на основу искустава запослених у здравству, најчешће и најлакше долази до преношења ковида-19. Ово је сет препорука где нема санкција, нема  казнених мера. Уколико не дају одговарајуће резултате, уколико будемо имали даље повећање броја позитивних на ковид-19, бићемо принуђени да прогласимо ванредну ситуацију на територији Лознице – рекао је командант Штаба и градоначелник Видоје Петровић.

Он је рекао да је ово прилика да грађани покажу одговорност  као што су чинили у време ванредног стања јер сматра да је свима здравље на првом месту и да треба, како је рекао, ”да учинимо све како бисмо сачували своје здравље, а тиме и здравље својих најближих и свих грађана Лознице”.


У циљу спречавања и сузбијања епидемије ковида-19, а поводом неповољне епидемиолошке ситуације на територији града Лознице, предложена је примена више посебних превентивних мера заштите становништва. Окупљање у затвореном простору ограничити максимално на сто особа, уз минималну површину од четири квадратна метра  по особи, односно поштовање физичке дистанце од два метра и ношење заштитних маски, окупљање на отвореном простору ограничити на максимално 500 особа, уз поштовање физичке дистанце од два метра, да се у јавним парковима и игралиштима и спортским отвореним теренима не окупља више од пет лица у групи, радно време угоститељских објеката да буде од 6 до 23 часа, прилагођавање рада угоститељских објеката тако да за једним столом не могу седети више од две особе, изузев ако су у питању родитељи и малолетна деца, или лица која живе у заједничком домаћинству, уз обавезни размак од два метра између столова.

Препоручене мере су прекид рада базена, спа и велнес центара, само у затвореном простору, пуна примена свих превентивних мера прописаних посебним правилима у установама предшколског васпитања и образовања, у основним и средњим школама и високошколским установама одложити окупљања, а пријемне и друге испите организовати уз примену свих мера личне заштите, ношење заштитних маски у јавном превозу, уз редовно проветравање и дезинфекцију возила, спровођење мера заштите у верским објектима и приликом вршења верских обреда, такође и у козметичким, фризерским салонима, салонима лепоте, фитнес центрима и теретанама.

У мере спада и честа дезинфекција свих јавних објеката, заједничких просторија у стамбеним зградама, а град ће наложити што чешће прање улица и јавних површина уз употребу дезинфекционих средстава.

Петровић је упутио апел грађанима да  поштују ове мере и учине што је до њих како би се спречило даље ширење ковида-19.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – У Лозници двадесеторо новозаражених

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Апел за поштовање мера заштите

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )