ДА ПИТАМО ЗАЈЕДНО – Где се поставља лежећи полицајац?

ДА ПИТАМО ЗАЈЕДНО – Где се поставља лежећи полицајац?

Нека од честих питања која од суграђана стижу у редакцију ЛН за рубрику “Да питамо заједно” јесу и она која се односе на постављање лежећих полицајаца, односно успоравача саобраћаја (како се званично зову) у њиховој улици и ко је за то надлежан? Разлози за овакве захтеве су, углавном, неприлагођена брзина возила и угрожена безбедност грађана, пре свега деце


Један од скоријих предлога за постављање успоравача брзине односио се на Улицу Бакал Милосава, односно место у близини раскрснице са Партизанском, недалеко од ОШ “Јован Цвијић”. Одговор смо најпре потражили у ЈП “Лозница развој”, надлежним за ову област, где нам је потврђено да сличне захтеве добијају скоро свакодневно и да се, како нам је објашњено, сваки прослеђује на разматрање стручној служби за саобраћај у оквиру градског Одељења за привреду. Тамо смо поставили иста питања и добили одговор да се при доношењу таквих одлука мора водити рачуна о више фактора, а пре свега о приоритету.

– На овај начин обележавамо зоне око школа и обданишта, односно места куда се крећу најугроженије категорије. Када бисмо саобраћај бранили и смањивали брзину возила лежећим полицајцима, они би се налазили по целом граду и то не би личило ни на шта, а морамо водити рачуна и о возилима на хитним интервенцијама. Конкретно, у Улици Бакал Милосава, која је једна од најдужих и простире се од ваљевског пута према Тршићу, када смо питали људе из месне заједнице где би било најпотребније да се постави лежећи полицајац, испоставило се да би скоро свако хтео да га има испред своје куће. Тако би улица, која има одређен успон, имала успоравач на сваких сто метара, а не може се ићи том логиком јер би се тако угрозио динамички саобраћај – каже Ненад Ђукановић, саветник за послове саобраћаја у Одељењу за привреду.

Он је навео пример ОШ “Анте Богићевић”, која нема успоравач брзине јер се Улица италијанских добровољаца налази, такође, на успону, а у близини пешачког прелаза је кривина, која сама по себи наводи возаче да прилагоде брзину кретања и успоре због пешака. На Булевару Доситеја Обрадовића планирана је пешачка платформа код новог кружног тока којом ће се, како је објаснио, успорити саобраћај из правца Бање Ковиљаче ка Лозници јер ту возачи често не поштују дозвољену брзину кретања.


– То неће бити класичан лежећи полицајац већ пешачка платформа, као што је она испред старог улаза у зграду општине, што је дозвољено по правилнику који регулише ту област. Техничка средства за успоравање саобраћаја су искоришћена у зонама неких школа и обданишта јер је то приоритет, а када бисмо у било којој улици поставили успоривач само зато што то неко жели, не бисмо онда имали никакав аргумент да то не дозволимо у некој другој. Водимо рачуна и да не ометамо возила ватрогасаца и Хитне помоћи јер када бисмо и њих успоравали, неко би могао да нас тужи што нису на време стигли на неко место, а и овако постоје проблеми с противпожарним путевима. Непрописно паркирана возила су посебан проблем код хитних интервенција, али то је већ нека друга тема – навео је наш саговорник.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Апел за поштовање мера заштите

У ЉУБОВИЈИ – Одложена Дринска регата

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )