У ЉУБОВИЈИ САНИРАЈУ ПОСЛЕДИЦЕ ПОПЛАВЕ – Штета већа од 350 милиона

У ЉУБОВИЈИ САНИРАЈУ ПОСЛЕДИЦЕ ПОПЛАВЕ – Штета већа од 350 милиона

Недавне поплаве нанеле су огромну штету општини Љубовија. Највише их је причинила Река Љубовиђа са својим притокама од Оровичке планине, Доње и Горње Љубовиђе па до градског насеља. Много проблема направиле су и  Узовничка река и Цапарић, највише на локалној путној инфраструктури.


– Насеља у сливу Љубовиђе претрпела су највећу штету. Срушен је мост на магистралном путу Љубовија – Ужице, а вода је однела и “Бабински мост” према селу Берловине које је због тога било једно време одсечено од осталих делова наше општине. Штету су претрпела и домаћинства (између 500 и 700 – још увек се утврђује њихов број), највише у градском делу Љубовије. Најважније је било да оспособимо локалне путеве колико је то било могуће. Кварови на  електро-мрежи брзо су санирани, у прекиду је било и снабдевање водом за пиће, тако да смо обезбедили цистерне. Стање је после два-три дана нормализовано и сада је водоснабдевање уредно – каже Александар Реновчевић, помоћник председника општине.

Он истиче да је помоћ у механизацији стигла из Крупња и Братунца (РС), да је део опреме и даље на терену као и да се ситуација полако нормализује, а локална самоупорава чини све што је у њеној моћи.

– Комисија за процену штете у домаћинствима, пољопривреди као и код привредника  је већ неколико дана на терену. Прелиминарна процена штете на локалној инфраструктури, без путева и свега другог што је у надлежности државе, већа је од 350 милиона динара. Сами нећемо моћи да отклонимо све последице тако да очекујемо помоћ државе – истиче Реновчевић.

У време поплаве Љубовију су посетили министар Небојша Стефановић, представници “Србијавода”, Електропривреде Србије, као и ЈП “Путеви Србије”, предузећа које је, како каже Реновчевић, преузело обавезу да што пре изгради мост на магистралном путу према Ужицу.

Иако је било говора да на месту моста који је бујица срушила буде привремено постављен понтонски мост, од те идеје се одустало. Одмах се, каже Реновчевић, кренуло у израду пројекта и чим буде завршен, почеће изградња моста.

Реновчевић истиче и да су имали велику помоћ волонтера, девојака и младића, који су када је то било најпотребније, пунили џакове песком и тако помогли у одбрани од водене бујице.

В. Ст.

Фото: МУП Србије и лична архива саговорника

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПРОМЕНЉИВО ОБЛАЧНО – Аларм жут због грмљавине

ОПШТА БОЛНИЦА У ЛОЗНИЦИ – Ковид одељење, ипак, у недељу

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )