ПРОЈЕКАТ ПОДРИЊСКЕ ПОДРЕГИЈЕ – За унапређење општина и градова

ПРОЈЕКАТ ПОДРИЊСКЕ ПОДРЕГИЈЕ – За унапређење општина и градова

У градској управи данас (2. јул) је представљен регионални пројекат увођења географског информационог система (ГИС) у подрегији Подриње, који служи за управљање просторним информацијама. Град Лозница је носилац пројекта који финансира Европска унија (ЕУ) у партнерству са Владом Србије преко програма „ЕУ ПРО“, а општине Мали Зворник, Крупањ и Љубовија су партнери на пројекту чија укупна вредност је 132.357 евра. Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника Лознице, објаснио је да је ЕУ обезбедила 110.357 евра а да локалне самоуправе партнерски учествују у пројекту са 22.000 евра. Пројекат је у фази реализације и рок за завршетак је 1. децембар ове године, када ће бити представљени његови резултати.


– Лозница финансира две трећине, нешто мање од девет хиљада евра, и у нашем граду ће бити фотрмиран ГИС центар опремљен најсавременијом информатичком техником коју ће опслуживати обучени администратори, док ће у партнерским општинама бити базне станице. ГИС пројекат омогућава прикупљање, анализирање, обрађивање и коришћење географских података. То ће користити подизању капацитета локалних самоуправа, на бољи начин ћемо моћи да планирамо инфраструктурне и туристиче послове, бићемо квалитетније умрежени и имаћемо бољи проток информација између јавних предузећа. Приближићемо се европским стандардима, а пошто је Лозница увек била пример добре праксе и овај пројекат је један корак даље – рекао је Ђокић.

Координаторка пројекта Љиљана Николић додала је да ГИС има широку примену и да се може користити у научним истраживањима, управљању ресурсима, имовинском управљању, планирању развоја, просторном и планирању инфраструктуре, картографији, реаговању у ванредним ситуацијама, као и у промоцији туристичких потенцијала.

– Користан је у маркетиншким истраживањима, геологији, грађевинарству као и у свим областима везаним за карте. Општи циљ пројекта је побољшање капацитета партнерских локалних самоуправа, јавних предузећа и туристичких организација за пружање квалитетнијих услуга грађанима и туристима. Уз набављање најсавременије опреме, спровели смо обуку за администраторе, ГИС кориснике, средњошколце и младе како би сви схватили значај базе података. Обуку је прошло 65 особа у протеклих 15 дана, а ми настављамо са усавршавањем. Набавићемо и дрон, тако да ћемо у бази података имати и фотографије, као и називе улице и делова града. Иначе, овај пројекат је један од 19 одобрених на нивоу Србије, укључене су 34 локалне самоуправе, а услов је био регионално удруживање. ГИС пројекти се реализују већ десет година у Србији, али у малом броју градова они и функционишу. Поред опремања, они зависе и од људских ресурса и зато смо ми акценат ставили на обуке и људство. Опрема нема функцију, ако нема ко да је користи, а у овом пројекту људи ће прибављати податке и то је кључна тачка за њихову валидност. Све ће бити јасније када будемо завршили пројекат и представили га почетком децембра – поручила је Николићева.

Она је као добар пример навела градове Ниш, који има нешто слично, и Суботицу, где грађани одласком на апликацију ГИС могу обележити бандеру на којој не ради сијалица, а тај податак је одмах доступан онима који су надлежни да то и поправе.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – У Лозници први пут двоцифрен број новозаражених

БОКС: ПРЕД РЕВАНШ МЕЧ СА МЕТАЛЦЕМ – Лозничани обећавају победу за финале

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )