НА ПОДРУЧЈУ ЛОЗНИЧКОГ ’’ПОЉОСАВЕТА’’ – Небо квари приносе

НА ПОДРУЧЈУ ЛОЗНИЧКОГ ’’ПОЉОСАВЕТА’’ – Небо квари приносе

Нестабилне временске прилике поново ће се осетно одразити на приносе малине и вишње у лозничком крају и општинама Мали Зворник, Љубовија и Крупањ које покрива ’’Пољосавет’’. Сушно рано пролеће, а онда недавне обилне падавине, па високе температуре, неповољно су утицале на малину, али и вишњу, објашњава Златица Крсмановић, дипломирани инжењер воћарства из “Пољосавета”, за портал ЛН.


– Откупна цена за органску малину била је од 200 до 250 динара. Пролетос је потенцијал био и за више од десет тона по хектару, али се очекује да буду смањени приноси, око шест, седам тона уколико временске (не)прилике на покваре ситуацију. Доста је пао квалитет откако је угрејало, а земљиште је влажно па је малина ’’блокирана’’, ове падавине лоше утичу па сада има и појаве трулежи и ситнијих плодова. Температура преко 30 степени блокира нормалан проток храњивих материја, али уколико мало захладни, то ће малини пријати. Ако температуре буду изнад 30 степени,  убрзаће сазревање, малина ће проћи и биће умањени приноси – каже она.

Према њеним речима, ситуација са вишњом је врло лоша. Род је био добар, међутим киша је изазвала трулеж и пуцање плодова тако да нико, практично, нема род прве класе. Људи се сами сналазе, налазе купце приватно и пласирају род за сокове, слатко, и остало, организованог откупа нема. Крсмановићева каже да је, на пример, у љубовијском крају на стаблу пола рода труло, а пола за бербу.


– Проблем за произвођаче је то што треба целу вишњу обрати, скинути и оно што је труло,  а онда све уклонити из засада и дезинфиковати земљиште тако да имају додатне трошкове. У централној Србији је откупна цена вишње 20, 25 динара, док је овде продају индивидуално од 50 до стотину динара. Род је око десет тона  по хектару у просеку, само што малтене пола тога мора да баци – објашњава она.

Купина је отпорнија и издржљивија тако да  је за сада у добром стању и боље подноси варирања временских услова. Где је урађена одговарајућа заштита против трулежи, очекује се добар принос, од  20 до 25 тона по хектару.

– Нажалост, код нас још увек све зависи од неба, а треба радити на осавремењавању засада и примени агротехничких мера. Боље је имати мању површину и на њој применити све потребне заштитне мере и уложити у одговарајућу  негу па остварити добар принос, на десет, двадесет ари имати до 15 тона малине, или до тридесетак тона купине, него пола хектара или хектар засада, а три пута мањи род јер није урађено све што је потребно – каже Крсмановићева.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЕЛЕКТРОДИСТРИБУЦИЈА ЛОЗНИЦА – У недељу четири сата без струје

ФУДБАЛ (Ж), РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА СРБИЈЕ (Ж17) – Лозничанке у дресу Србије

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )