ПОСЛЕ ПОПЛАВА – Вода однела више од 160 милиона динара

ПОСЛЕ ПОПЛАВА – Вода однела више од 160 милиона динара

Последње поплаве нанеле су на територији града Лознице, према прелиминарним проценама, штету у износу нешто вишем од 160 милиона динара. Осам екипа, које су одмах формиране по наредби команданта Градског штаба за ванредне ситуације Видоја Петровића, завршиле су посао и извештаји су у петак и суботу послати Влади Србије и Канцеларији за управљање јавним улагањима.


Према речима Љубинка Ђокића, помоћника градоначелника, пет екипа бавило се проценом штете на пољопривредном земљишту, две на путној инфраструктури и грађевинским објектима и једна на речним коритима.

– Од путне инфраструктуре највише је настрадао регионални пут Лозница-Зајача, на десет места има оштећења коловозног застора, покидани су бетонски потпорни зидови, а на мосту код старог каменолома оштећени су обални стубови и ту се морају изградити нови. На локалним категорисаним и некатегорисаним путевима оштећења су таква да је, према процени радне групе, потребно око 4.500 метара кубних каменог агрегата  да би она била санирана. У Доњој Бадањи на Церници је оштећен један мост и мора се изградити нови. Процена је да је на путној инфраструктури, регионалној и локалној, прелиминарна штета око 50 милиона динара. Екипе су обишле и све грађевинске објекте, стамбене и помоћне за које је утврђено да је у њих продрла вода. Осим објеката у којима људи живе, прегледом су обухваћени и помоћни, изграђени и опремљени за становање, као и они са већом штетом, где су уништени бела техника, намештај, опрема за грејање и слично. Вода је продрла у 51 домаћинство  у девет месних заједница и прелиминарна штета је око 6,1 милион динара – рекао је данас (29. јун) Ђокић за портал ЛН.


Штету је претрпело и пет привредних субјеката, трговинска радња у Воћњаку, два угоститељска објекта у Тршићу и један у Коренити као и  вулканизерска радња у Цикотама где је прелиминарно процењена штета на 650.000 динара. Настрадала су и два фудбалска клуба, Јадар из Горњег Добрића и његов имењак из Ступнице, а штета на њиховим теренима процењена  је на око 210 хиљада динара.

– Због изливања Јадра, Штире, Жеравије, Криваје, Болничког потока и осталих бујичних потока поплављено је око 2.740 хектара пољоприврдног земљишта у 38 месних заједница. Под кукурузом, пшеницом и сојом је, процена је, око 2.520 хектара, док су остале површине под јагодичастим воћем. Процена је да је причињена штета од 104 милиона динара. Сада нам преостаје да анкетирамо сва домаћинства,  да их комисије обиђу и утврде колика је штета појединачно. Иначе, преко ЈП „Лозница развој“ већ радимо на терену и поправљамо путну мрежу – казао је Ђокић и истакао да је Лозница међу првима локалним самоуправама која је извештај о насталој штети доставила надлежнима.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПОСЛЕ ПОПЛАВА – Вода однела више од 160 милиона динара

ТРИЈАЖНА АМБУЛАНТА – Ново радно време

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )