ДА ПИТАМО ЗАЈЕДНО – Пријављују ли децу због игре на улици?

ДА ПИТАМО ЗАЈЕДНО – Пријављују ли децу због игре на улици?

Петнаестак родитеља из Старе вароши пожалило нам се недавно да је у њихов крај навраћала полиција и то по пријави некога из комшилука коме смета игра малишана из Улице Филипа Вишњића, Поенкареве и Улице браће Недић. Уз објашњење да су се деца у овом делу града увек играла на улици јер у близини не постоји парк или игралиште, један од родитеља се запитао шта да кажу малишанима када пожеле да се друже и изађу испред куће и дворишта ради игре.


– Уверен сам да ово питање постављају и остали родитељи деце из нашег краја. Проблем је у томе што нам се деца играју на улици, а појединцима то смета. Имам 46 година и увек смо се као деца, поготову лети, играли и дружили по улицама и шетали насељем. Било је несташлука, као и нервозних старијих комшија, али није долазила полиција. Истина, и сада када су дошли по пријави, били су коректни и имали су разумевања за дечје потребе. Није било никаквих проблема, а ми смо својој деци рекли да избегавају задржавање испред куће комшије којем то не прија – написао нам је Владан Живановић.

У овом крају некада су се деца играла “жмурке”, “клиса и палије”, “малих голића” или “између две ватре”, старији су понекад негодовали због разбијеног прозора или покидане гране на тек узрелој трешњи, али су комшијски односи увек били добри и није морала да интервенише полиција. Живановићева супруга Драгана нам је у разговору потврдила да деца никоме нису направила никакву штету, али да и њихова граја појединцима смета. Објаснила је да се деца окупљају око осам увече и да се напољу задржавају до десет-једанаест сати, да некада у својој игри буду бучни, али уобичајено за свој узраст и игру.

– То су деца из краја, из ових неколико улица, углавном основци, а најчешће се играју “страже”, сличне ономе што смо ми звали “жмурке”. По свему судећи, пријава креће од једне особе, мада се он не појављује када је ту полиција или стоји поред ограде и ћути. Питала сам га да ли је он пријавио, рекао је да јесте и од тада му се више не јављам. Када је долазила полиција, окупили су се и остали родитељи, а он је ћутећи изигравао жртву и после тврдио да се чак и уплашио. Због короне деца нису дуго изазила напоље, а сада, када је то могуће, неко би да их поново отера у куће. То баш и не иде уз младост и дечје враголије – рекла нам је она.


Водећи се овим случајем, обратили смо се Полицијској управи у Шапцу с питањима да ли и колико често лозничка полиција добија пријаве због дечје игре и да ли због тога излазе на терен. Добили смо кратак и јасан одговор да је од почетка године у Полицијској станици у Лозници забележена само једна таква пријава и то од мушкарца који је желео да остане анониман, а тврдио је да деца праве буку. На лицу места, полиција је утврдила да наводи пријаве нису тачни. Из МУП-а су нас упутили на Комуналну полицију, која би такође могла имати сличне пријаве, али нам је и тамо речено да такав случај није забележен. Реаговали су у другим деловима града где су станари зграда пријављивали да “млади размештају мобилијар у парку” или да исписују графите по зидовима, али да некоме смета дечја игра, тога није било.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

КАРАТЕ: ПРВЕНСТВО СРБИЈЕ ЗА СЕНИОРЕ – Бојана шампионка

ФУДБАЛ: ДА ЛИ ЋЕ ЛОЗНИЦА ЗАИГРАТИ У ПРВОЈ ЛИГИ – Одлука у уторак

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )