БОРБА ПРОТИВ ДРОГЕ – Више знања за бољу негу

БОРБА ПРОТИВ ДРОГЕ – Више знања за бољу негу

Међународни дан против злоупотребе и незаконите трговине дрогама обележен је данас (26. јун) и у Лозници пригодном акцијом коју су организовали Удружење грађана “Искра – Лозница“, Омладински центар, Црвени крст и  Превентивни центар Дома здравља „Др Миленко Марин“. Овогодишњи слоган „Више знања за бољу негу“ изабран је како би се указало на постојање бројних дезинформација у вези са дрогама. Циљ кампање је да се нагласи значај информисања за планирање и спровођење активности усмерених на смањење негативног утицаја дрога на здравље и безбедност појединаца и друштва као и побољшање међународне сарадње за смањење кријумчарења и нелегалне производње и трговине дрогама. Акцију је подржала и локална самоуправа кроз пројекат „Заједно против дрога“.


Према речима Др Наде Ђурић, из „Искре“, Лозница је једини град у Србији који има усвојен Локални акциони план за борбу против злоупотребе дрога од 2018. до 2022. године. Већ  скоро две деценије се ради на превенцији болести зависности организовањем обука за младе о штетности дрога и промоције здравих стилова живота, подржава се развој спорта, културних манифестација и других активности.

– Кроз пројекат „Заједно против дрога“ који спроводе „Искра“ и Омладински центар, обучено је тридесетак вршњачких предавача за превенцију болести зависности. Они су до сада, пренели знање и вештине својим вршњацима у све четири средње и пет основних школа. Кроз обуке се утиче на младе да схвате да нема здравог или срећног наркомана. Каже се, „човек узима дрогу а на крају дрога узима човека“. Треба све урадити да се спречи почетак злоупотребе дроге, ако се једном проба, половина ће узети и други пут, а од њих, можда ће пет одсто почети да је користи. Треба превентивно да делујемо и спречимо их да пробају дрогу – каже она.


Како је рекла, у психоактвине супстанце спадају и дуван и алкохол, који је можда најчешће злоупотребљавања психоактивна супстанца, а легално се продаје. Од илегалних супстанци у целом свету се најчешће користи марихуана, а затим, хемијске супстанце.

– Млади почињу да користе марихуану јер најчешће желе да се докажу, да буду интересантнији, а едукатори их обучавају како да кажу не. Кључну улогу у превенцији наркоманије имају породица, школе, заједница у целини, како би се омогућило безбедно и здраво детињство,  као и средства за нормалан живот одраслих. Није само одличан успех у школи једино мерило да се наше дете добро понаша, не треба бити превише строг, али ни дати превише слободе. Најважније је да деца имају поверења  у своје родитеље – рекла је Ђурићева.

Бојан Лучић, координатор лозничке Канцеларије за младе, истакао је да у оквиру пројекта „Заједно против дрога“ Омладински центар у сарадњи са УГ „Искра“ планира да у септембру спроведе истраживање о ставовима младих према психоактивним супстанцама, да ли знају све информације о њиховој штетности. У истраживање ће укључити и родитеље да би сазнали који су њихови ставови по том питању.

–  Ове године промовисаћемо здраве стилове живота као што су бициклизам и планинарење и промоција различитих спортова у граду. Вирус ковид-19 нам је успорио планове, али се трудимо да до младих дођемо и путем онлајн садржаја и конференција, а планирамо и пројекте. Радује нас да је све више младих заинтересовано за наше програме, а труде се и да осмисле нове. Ускоро ћемо, у сарадњи са „Искром“ и Туристичком организацијом, имати мини бициклијаду чији је циљ промоција здравог живота – рекао је Лучић.

Истраживања показују да је у нашој земљи осам одсто шеснаестогодишњака током живота пробало илегално дрогу. Марихуану је бар једном пробало седам одсто ученика, младићи девет одсто, а девојке четири одсто. Ова разлика је изражена и код употребе седатива без лекарског рецепта које је, бар једном, користило десет одсто девојака и пет одсто младића.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ВЕЧЕРАС КОД СТАРЕ ЦРКВЕ – Гуслари у част јубилеја

ЛЕТЊИ ДАН – Температура изнад 30 Целзијуса

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )