НОВЕ ПОПЛАВЕ – Проблеме праве бујични потоци

НОВЕ ПОПЛАВЕ – Проблеме праве бујични потоци

Седам дана после прошлонедељних јаких падавина, које су проузроковале изливање Штире и бујичних потока, поплава се поновила јутрос (22. јун) у већем делу месних заједница на подручју Лознице. Проблеме с бујицама највише су поново осетили у Воћњаку, Пасковцу, Тршићу и Трбушници, али због обилне кише набујала је и Милинска река, па се и у овом селу, као и низводно ка Јошеви и Јадранској Лешници, вода разлила по њивама и неколико дворишта, угрозивши куће и помоћне објекте.


– Рано јутрос је почело да пада и река је брзо изашла из корита. Овако није било ни 2014. године. Прелило се преко главног пута, а питање је да ли ће у њивама остати било шта од усева после овога – каже Владан Ђукановић из Милине.

Нека дворишта у Каменици вода је претворила у мала језера, а и у Јошеви је стигла до саме цркве. Од силине Трбушничке реке, на више места пут је прекривен грањем и камењем, док некадашња „Вискозина“ таложница још увек успева да прими воду која се слива из правца Гучева. И поред тога, из фабричког круга, на капији један, крај амбуланте на Градилишту, вода је прелила ка стамбеним зградама, па су овде морали да поставе вреће с песком.


– Пре пар минута из „Нашег дома“ су довезли џакове, поставили смо их да спречимо даље одливање ка насељу. Успорили смо проток и ка кишној канализацији, да барем мало ублажимо нанос воде јер шахте не могу да је приме. Неколико година се ми обраћамо локалној самоуправи, нешто је покушавано, али право решење још није пронађено. Круг „Вискозе“ је у корову, одводи су одавно запушени, израсла су стабла врбе, што све спречава воду да иде куда би требало – објашњава Драган Пуљезевић, члан савета месне заједнице  Градилиште.

Критична тачка је само пар стотина метара даље, испод железничког моста, где се завршава уређено део корита Штире. Уз помоћ два багера, од раних јутарњих сати ту се уклањају наноси грања, пластике и осталог смећа које прави брану. Извађен је и огроман пањ, па је олакшано даље отицање, што је довело до смањења нивоа у горњем делу тока. Међутим, то није било довољно да се не понови прошлонедељно изливање у Воћњаку и Пасковцу, који су у већем проблему него пре седам дана. Зајачки пут је затворен од Гушавца, па се до Зајаче може само путем од града преко Шанца и Тршића. У бањском шору је такође био затворен саобраћај, а полицијски аутомобили су постављени код зелене пијаце и на крају Булевара Доситеја Обрадовића.


Према подацима хидрометеоролошке станице у Лозници, киша је почела у понедељак два и по сата после поноћи и до подне је нападало 40,4 литра по квадратном метру. Према истим подацима, од почетка јуна, до тог тренутка пало је укупно 165 литара по квадрату.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ИЗЛИЛА СЕ ШТИРА – Блокиран бањски шор

ИЗБОРИ 2020 – У Крупњу две трећине за СНС

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )