У МУЗЕЈУ ЈАДРА – Нови живот старих тканина

У МУЗЕЈУ ЈАДРА – Нови живот старих тканина

Изложба радова насталих током прошлонедељне радионице за израду савремених текстилних производа са елементима традиционалних рукотворина отворена је данас (19. јун) у Музеју Јадра. Изложени су, у данашње време веома актуелни, цегери које су учеснице радионице сашиле током петодневне обуке,. Како каже Снежана Перић, директорица Туристичке организације града Лознице, која је, заједно са Центром за културу ”Вук Караџић”, Канцеларијом за младе и Сталном радном групом за регионални рурални развој у југоисточној Европи (SWG), подржала Удружење пословних жена ”Креативна визија” у остваривању овог пројекта, изложени радови представљају ”традицију будућности”.


– Ми морамо да пратимо захтеве наших туриста и ови цегери су пример тога како треба да изгледају сувенири у будућности. Они морају имати савремени дизајн, али са елементима традиционалних рукотворина, а ми инсистирамо да ти елементи буду управо из нашег краја. То се ради у сарадњи са Центром за културу и Факултетом примењених уметности. Жеља нам је да предмети које произведу учеснице радионице достигну висок естетски ниво и да наш град представљају на најлепши начин, али и да имају велику употребну вредност. Основни циљ ове радионице и јесте био еконок+мксо оснаживање жена – казала је Перићева после отварања изложбе.

Полазнице радионице обучавале су Драгица Зарић и Ангелина Марковић, мастер дизајнер текстила. Марковићева каже да је срећна што су цегери проистекли из радионице одлично урађени и изложени и што се показало да старим тканинама може да се удахне нови живот.


На овој радионици учествовале су жене из лозничких удружења ”Мина Караџић” и ”Креативна визија”, као и из Креативне индустрије Шапца и Етно-креативе из Јање, Република Српска. шапчанка Зорица Ивановић каже да је радионица била изузетна и да ће се то видети и у наредном периоду.

– Оствариле смо одличну сарадњу, помагале једне другима и показале да међу нама нема конкуренције, већ само пријатељства, што је омогућило да се договоримо и за наставак сарадње. Заиста је велико задовољство бавити се традицијом на овакав начин – рекла је Ивановићева.

Изложбу је отворила директорица Центра за културу Снежана Нешковић Симић која је рекла да је Центар увек ту да пружи подршку и изађе у сусрет у оваквим приликама.

Отварању радионице претходио је и пригодан програм у којем је наступио етно-дуо Милица Благојевић и Марко Кузмановић.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ДОБИЈЕН ПРОЈЕКАТ АТЛЕТСКОГ СТАДИОНА – Атлетика стиже у Лозницу

НА ОВОГОДИШЊЕМ ЛИЛАЛО ФЕСТИВАЛУ – Спектакл на саборишту

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )