ПОДСЕЋАЊЕ УОЧИ ИЗБОРА – Башчелуци, место где се гласало 50 дана

ПОДСЕЋАЊЕ УОЧИ ИЗБОРА – Башчелуци, место где се гласало 50 дана

Башчелучани су се током  локалних избора 2008. године са  гласачком кутијом сретали 11, 22. и 30. маја па онда  10, 19. и 28. јуна, укупно шест пута и најдуже гласали у држави. Тада су добили километре асфалта, бетонске бандере, а отада, тврде неки, малтене није ни сијалица промењена


Руку на срце, до пре дванаест година није се баш широм Србије знало за Башчелуке, али је те, 2008. године ово село не само постало познато код нас, него је стигло и до светских медија, као место где се гласало најдуже у држави. Те године прво гласање било је 11. маја, у Башчелуцима је окончано на Видовдан, 28. јуна, када је одржано шесто убацивање гласачких листића у изборне кутије.

Нико није више пута стављао кажипрст под УВ лампу, попуњавао гласачки листић и гласао као мештани овог села због којег је тада  Лозница тек 4. јула прогласила резултате локалних избора. Док су се по Србији формирале општинске власти, у Башчелуцима су се окупљали на бирачком месту број шест, у сутерену куће Јелене Васић. Наместило се да од гласања у овом селу зависи ко ће у то време, наредне четири године, “дрмати” лозничком општином. Колико је то било важно тадашњим такмацима  видело се на терену. Башчелуци пре тих избора и Башчелуци после завршеног гласања нису били исти. Гласови су добијани асфалтом па су тих дана мештани легали са друмом испред капије, а будили се по сеоским сокацима којима је вијугао и  црнео се свеж асфалт.

Асфалт за гласове

– Откако избори зависе од нас, добисмо што нисмо годинама. Наасфалтираше се и наобећаваше обе стране јер знају да им одређујемо судбину. Овај пут је рађен пре више од 30 година и до јуче је био пун рупа а сад је писта од асфалта. Гласао сам сва три пута па ћу и четврти. Ко зна шта ће село још добити док се ово не заврши – причали су тада мештани уживајући у надметању за њихову наклоност.


Тих дана су једни асфалтирали са једне, а други са друге стране па су се машине политичких противника готово сударале по Башчелучким сокацима. Када је после шестог гласања коначно ујдурма престала резиме је био да су Башчелуци од гласања добили асфалтиран главни сеоски пут, већи број сокака,  укупно више од шест километара асфалта, замењено им је око 70-ак багремових бетонским бандерама, поправљена улична расвета, урађено је више него од рата наовамо. Иронија је да је и поред силног асфалтирања, неких 150 метара пута испред куће Јелене Васић у којој се гласало, остало неурађено до дана данашњег. Башчелучани су се током тих локалних избора са  гласачком кутијом сретали 11, 22. и 30. маја па онда  10, 19. и 28. јуна, укупно шест пута. Понављања је било због приговора странака којима исходи нису одговарали и то на нерегуларност због сродства чланова бирачког одбора, јер је приликом гласања једно лице као идентификациони документ користило здравствену књижицу, због два гласања са неважећим личним картама, што неким грађанима није било омогућено гласање са личним картама у којима су матични бројеви били уписани ручно, иако су идентични онима у бирачком списку и идентитет лица није био споран. Трудила се тада Општинска изборна комисија да гласање успе па су чак пре једног од понављања  чланови бирачког обора потписали изјаве да нису у сродству јер су избори једном већ пали због родбинских веза. Башчелуци су тада постали и мета бројних новинарских екипа као место где се непрекидно гласа, тада се причало да ће, уколико буде још понављања, село добити семафоре, а сељани су уживали у пажњи свесни да их “купују” асфалтом, бандерама и обећањима, али и да ће им све што је тих дана урађено остати без обзира на то ко ће добити тај пресудни мандат. Иначе, у лозничкој општини тада је на 89 бирачких места гласање свугде успело из прве, сем у Башчелуцима.

Успело из шестог пута

После шест гласања и до тада најављених коалиција, у сазив скупштине, која је тада имала 51 одборника, ушли су Г 17 (12), ДС (9), СПС-ПУПС са петим освојеним мандатом и придруженим ГГ “Привредници” (4) са укупно 30 одборника док је са друге стране коалиција СРС (12), НС (5), и ДСС и поред освајања четвртог мандата имала 21 одборника. Уочи предстојећих избора, овде не очекују репризу 2008. јер се сада “све зна”, али, кажу, и да би знали шта би тражили, ако би се ситуација бар делимично поновила. Мештани кажу да што је урађено пред те “чувене” изборе то и би, после тога готово да “није ни сијалица промењена”.

– Када би се прича поновила, али то је баш тешко, онда би нам требало урадити две улице које остадоше неасфалтиране, а важне су за село. Једна “веже” три, четири месне заједнице, а друга нема ни 800 метара и важна је за део мештана да оду до гробља. Због тога што нема пута морају да иду около, на Лозницу да би дошли до гробља и многима би то значило. Треба нам и расвета, која нова сијалица. Нема сада предизборне неизвесности, све се зна, већина ће гласати за СНС, понеко за СПС, док су остали у великој мањини. Видећемо шта ће и како бити после ових избора, недавно сам изабран и трудићу се да учиним што више током мандата – каже помало шеретски један старији мештанин Башчелука.


Село у коме се те 2008. најдуже гласало тада је баш профитирало од страначке борбе за власт, понављања избора донеле су му за неколико дана што нису деценијама, иако се налазе надомак града.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПИТАЛИ СМО НОСИОЦЕ ИЗБОРНИХ ЛИСТА: Зашто да гласамо за вас?

НА ПОСЛАНИЧКИМ ЛИСТАМА – Из Лознице 20 кандидата

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )