ОДЛУКА ГРАДСКОГ ВЕЋА – Пет милиона динара за вантелесну оплодњу

ОДЛУКА ГРАДСКОГ ВЕЋА – Пет милиона динара за вантелесну оплодњу

Градско веће је у понедељак одлучило да буде расписан јавни позив за накнаду трошкова вантелесне оплодње (ВТО) из буџета града за 2020. годину. Према речима Тање Глишић Матић, начелнице Одељења за друштвене делатности, за сада је издвојено пет милиона динара, што је довољно за петнаестак парова, а уколико буде потребе, у септембру се ребалансом може издвојити још толико новца.

– Према нашем истраживању на територији Лознице, то пише у Плану јавног здравља, сваки шести пар има проблем да оствари трудноћу природним путем. Нашом одлуком обухватамо и примарни и секундарни стерилитет. Примарни је за парове који немају дете, а секундарни када имају дете, али до друге трудноће не могу доћи природним путем. Нашом одлуком може се добити максимално 350.000 динара по пару, што је довољно за трошкове стандардне процедуре ВТО. Држава сада финансира неограничен број покушаја ВТО за жене до 43 године док наша одлука покрива популацију жена до 45 година и парове који не испуњавају услове за ВТО преко РФЗО. Ми верујемо да има наде и шансе за родитељство и желимо да породици, која се бори за то, будемо добар ослонац у овом подухвату и да им новац не буде препрека. Заинтересованих већ има и пар може конкурисати више пута, а захтев се може поднети у року од шест месеци од дана расписивања јавног позива. Иначе, парови који су искористили три покушаја од РФЗО сада неће конкурисати код нас него ће прво исцрпети могућности које је створила нова републичка одлука – рекла је она за ЛН.


Како је појаснила, када је град  креирао одлуку, држава је давала само три покушаја ВТО о њеном трошку, сада је број неограничен за парове који могу да прођу републичку комисију. Лозничка одлука подразумева да парови могу да иду на домаће, али и клинике у иностранству по свом избору. Неки од услова које треба да испуне заинтересовани парови су да имају пријављено пребивалиште, за избегла и интерно расељена лица боравиште на територији града Лознице најмање три године пре подношења захтева, да жена у моменту подношења захтева није навршила 45 година живота, да је и поред одговарајућег лечења констатована неплодност и то како код жена које нису рађале, тако и код оних које су рађале, али немају живо дете, или имају једно дете, а немају услова да природним путем добију друго дете. Прва комисија заказана је за 16. јул, али може бити и раније, ако се у кратком року јави велики број парова, и биће сваког месеца до утрошка новца. Према њеним речима, средства се пребацују на текући рачун подносиоца  захтева у износу испостављеног предрачуна у року од седам дана од дана доношења позитивног решења о одобравању права на накнаду трошкова.


Све додатне информације могу се добити сваког радног дана на телефоне: 015/879-229 или 015/879-269, или на на сајту града Лознице www.loznica.rs.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗБОГ КИШЕ – Наранџасти метео аларм

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ГРАДА – Ово је народ победника

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )