ЛОЗНИЦА И УГЉЕВИК ЈАЧАЈУ ВЕЗЕ – Заједно на очувању културе

ЛОЗНИЦА И УГЉЕВИК ЈАЧАЈУ ВЕЗЕ – Заједно на очувању културе

У градској кући данас (17. јун) је потписан споразум о сарадњи у области културе између Лознице и Угљевика. Свечаном потписивању присуствовали су начелник Угљевика Василије Перић и градоначелник Лознице Видоје Петровић, а меморандум који предвиђа чвршће везе и заједничке наступе на међународним конкурсима за подизање нивоа културних садржаја потписали су Предраг Вујевић, директор Центра за културу Филип Вишњићи Снежана Нешковић Симић, директорка Центра за културу Вук Караџић. На дугогодишње пријатељске односе с Лозницом подсетио је начелник Перић истичући да и после година ратовања и промена у друштву, Угљевичани реку Дрину никада нису доживљавали као границу између братских комшија, већ као природну лепоту која краси две обале.


– Овај чин о сарадњи наших центара за културу није случајност и њиме само унапређујемо и оснажујемо досадашње добре односе. Као потомци Вука Караџића из Тршића и Филипа Вишњића из Горње Трнове, знамо да наша сарадња треба да тече као и река Дрина која за нас никада не сме бити препрека. Ми имамо манастир Тавну, средњовековну задужбину Немањића, а ви Троношу, тако да нас и духовност вековима повезује. Овде су долазили монаси са Свете Горе да граде светиње, али и да унапређују православну веру, културу и образовање. С поносом негујемо сарадњу на темељима наших предака – рекао је Перић.

Градоначелник Петровић такође је изразио задовољство због новог корака ка јачању традиционално добрих везаи додао да ће Лозница и Угљевик овим споразумом остати на братском и путу мира, љубави, слоге и солидарности.

– Наши прецу су нам оставили путоказ куда треба да идемо и којим циљевима да стремимо, а то су рад, стваралаштво и поглед у будућност, при чему никада не смемо заборавити своју прошлост. Морамо је чувати од заборава а на темељу богатог културно-историјског наслеђа моћи ћемо да градимо бољу будућност и препознамо путеве до ње – поручио је он. 

Дирекотрка Снежана Нешковић Симић подсетила је да је са угљевичким Центром за културу Лозница успешно сарађивала на ликовним колонијама, изложбама и представљањима књига, а да ће убудуће моћи брже и лакше да успостављају и размењују и друге програме. Она је објаснила да ће заједно моћи да конкуришу за међународне пројекте, а не само код својих ресорних министарстава, што је корисно за обе установе.


– Ми у Угљевику покушавамо, уз помоћ локалне самоуправе, да покренемо значајан пројекат којим бисмо се одужили Филипу Вишњићу онако како је то Лозница учинила Вуку Караџићу. У току је израда пројекта реплике Вишњићеве родне куће у Горњој Трнови и свакако ће нам добро доћи савети и помоћ лозничког Центра за културу који има дугу традицију руковођења знаменитим местом Тршић. Идеја за нашу јачу сарадњу је добра јер нам омогућава размену искустава, да се људи упознају боље, да наша деца долазе у Тршић, а Јадрани у Угљевик. Сада живимо у две државе, али морамо оставити поколењима нешто о чему ће заједнички бринути и даље. Зато млади требају да се упознају. Било је учених људи и пре Вука и Филипа, али захваљујућћи њима остале су сачуване наше епске песме и без њих би тај опус био сиромашнији. Овај документ нас обавезује да још више интезивирамо сарадњу – рекао је Предраг Вујевић.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОДЛУКА ГРАДСКОГ ВЕЋА – Пет милиона динара за вантелесну оплодњу

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ГРАДА – Ово је народ победника

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )