ПОПЛАВЕ У ВОЋЊАКУ И ТРШИЋУ – Сабориште и куће под водом

ПОПЛАВЕ У ВОЋЊАКУ И ТРШИЋУ – Сабориште и куће под водом

Од јуче (15. јуна) у четири поподне до јутрос у осам сати у Лозници је пало око 60 литара кише, потврдили су из Хидрометеоролошке станице уз објашњене да је то нешто мање него што је уобичајена количина падавина за месец дана. Невоље од изливања река и бујичних потока највише су имали у Воћњаку, Тршићу, Трбушници и на Градилишту.

У Воћњаку је више од десет домаћинстава поплавила Штира у делу где нема уређеног корита, неки су одсечени од зајачког пута, док су код Лекића воденице грађани морали да поставе бране и пумпама црпе из дворишта воду која је многима продрла у куће, гараже или локале.


У ову месну заједницу стигли су камиони и механизација да прочисте критичне тачке, а Штира је и низводно у уређеном делу корита премашила доњу етажу и на крају Булевара Доситеја Обрадовића, у бањском шору, стигла да висине моста. Поплављено је и сабориште у Тршићу, а Жеравија данас више личи на набујали Јадар него на поток који се лети може прегазити. Под водом је стаза ка Вуковој кући, ливада поред саборишта, али објекти којима управља Центар за културу „Вук Караџић“ нису угрожени. Колика је евентуална штета утврдиће чим се вода повуче, а у што краћем року вратиће све у првобитно стање поручују из ове установе.

Обилазећи терен, уверили смо се да је критична тачка била и таложница у Трбушници, а из ње се прелива ка „Вискози“, па су у житељи Градилишта у страху да им се не понови 2014. година. Трбушничка река, која притиче кроз фабрички круг, излила зе на неколико места, а вода је стигла до управне зграде и капије један.


Помоћник градоначелника Љубинко Ђокић потврдио је данас да на појединим деловима територије града киша са већим или мањим прекидима пада више од 15 сати и да су нарасли сви потоци, да није било животно угрожених, али јесте материјалне штете.

– Корито реке Штире није могло да прими сву ту количину воде тако да се излила на неколико места. Један број дворишта је поплављен, у неколико кућа јесте ушла вода, а све наше екипе су на терену, механизација свих јавних прдузећа и ПЗП „Ваљево“. Чинимо све што можемо како бисмо ублажили штету. Добро је што се киша стишала и, ако не буде падала до краја дана, добрим делом вода ће се повући. Остаје да сутра изађу друге екипе које ће утврдити ко је и колико имао штету. На срећу, нико није животно угрожен – рекао је Ђокић.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЖУТИ МЕТЕО АЛАРМ – Пљускови и грмљавина

ИЗЛИЛА СЕ ШТИРА – Поплављене куће у Воћњаку

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )