ЕЛЕКТРОДИСТРИБУЦИЈА ЛОЗНИЦА – Отворена 110 кв трафостаница

ЕЛЕКТРОДИСТРИБУЦИЈА ЛОЗНИЦА – Отворена 110 кв трафостаница

У Лозници је данас (11. јун) пуштена у рад 110 киловолтна трафостаница (ТС)  „Лозница 2“ и отворен нови диспечерски центар. Ова два веома важна објекта у рад су пустили Милорад Грчић, в. д. директора ЈП Електропривреда Србије (ЕПС) и Видоје Петровић, градоначелник Лознице.

–  Стодесет киловолтне  ТС су нешто о чему већина градова у Србији може само да сања. У Лозници је све што je било од електроенергетских капацитета потрошено, а  почели су да стижу инвеститори. Фабрике траже још стабилније напајање електричном енергијом, а у исто време домаћинства, предузетници, мала привреда, полако почињу да трпе јер њихове потребе не могу да подмире стари капацитети. Неопходна су била улагања да би индустрија могла да се шири и да би грађани и други неиндустријски део имали стабилно напајање – рекао је данас Грчић после пуштања у рад ТС „Лозница 2“ и обиласка радова радова на 35 кв ТС „Лозница 5“ у Индустријској зони „Шепак“, која ће бити завршена најкасније за два месеца.

Он је најавио  и изградњу ТС „Лешница“ која ће бити завршена и стављена у погон у првој половини 2022. године. Са тим ТС и реконструкцијом дела нисконапонске и средњенапонске мреже, Лозница ће, како је рекао, у електроенергетском погледу постати врло стабилан град у шта је до сада уложено око милијарду и по динара.

Грчић је напоменуо да скоро пола века није улагано у електромрежу Србије, осим што су се поправљале постојеће инсталисане снаге.

Према речима градоначелника Петровића, улагањем у инфраструктуру  не подиже се само квалитет живота него се поправља пословно окружење, а то је шанса и за домаћу привреду али и за довођење нових инвеститора.


– На темељима такве политике ми можемо да угостимо најпознатије компаније од којих су неке већ код нас, као што је „Минт“, чија је инвестиција виша од сто милиона евра, „Адијент“ са инвестицијом од око 20 милиона евра, и „Рио Тинто“  чија се инвестиција процењује на више од милијарду америчких долара. Када је у питање улагање у електроенергетску инфраструктуру, Лозници сигурно последњих педесет година није имала већих улагања од ових које имамо сада, а имаћемо их знатно више имајући у виду оно што предстоји до краја ове и наредне године. То је најбољи показатељ оснаживања привреде, побољшања пословног окружења и то је нешто око чега треба сви да се окупимо и радимо заједно – рекао је Петровић.

Приликом данашње посете делегације из Београда отворен је и нови диспечерски центар који се налази у приземљу управне зграде ЕД у Лозници. Центар је опремљен савременом опремом и видео-зидом који ће, како је речено, омогућити диспечерима да своје послове обављају у много бољим условима него што је то било до сада.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАЛЕД – Кликом до рукотворина

У ВЕЛИКОМ СЕЛУ – Нојеви у Микином дворишту

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

 

 

 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )