МИНИСТАР ПОЉОПРИВРЕДЕ У ЛОЗНИЦИ – Већа подршка пољопривредницама

МИНИСТАР ПОЉОПРИВРЕДЕ У ЛОЗНИЦИ – Већа подршка пољопривредницама

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић посетио је данас (10. јун) Лозницу, где је заједно са руководством града организован састанак са женама носиоцима регистрованих пољопривредних газдинстава. Упознајући се са њиховим потребама, министар је обећао подршку државе и најавио нове подстицаје.

У сали Скупштине града министар пољопривреде Бранислав Недимовић разговарао је о условима у којима раде пољопривреднице, сазнао шта је то што им је најпотребније за унапређење делатности и охрабрио их новим подстицајним мерама државе.

– Импресивно је то што се у Лозници 120 жена најдиректније бави пољопривредом и дошли смо да им кажемо како Србија планира да се у наредном периоду односи према њима, какве мере подршке може да им пружи и како што више жена, које су стубови наше пољопривредне производње, да што лакше живи, да добије што више новца од државе као помоћ, и како да то врате кроз своја добра. Показало се у протекла два-три месеца да би Србија без тога тешко пребродила све оно што је било током короне. Друге земље се још увек пате, а ми тих проблема немамо, све захваљујући управо овим вредним женама – рекао је министар Недимовић.

Он је потврдио да су га Лозничанке, између осталог, најчешће питале како да набаве пластенике, колика је у томе помоћ државе, како да се баве сеоским туризмом или како да купе краву или козу, и колико држава то може да подстакне.

– Правила су јасна, најмање 50 одсто новца дајемо за сваку од ових ставки, што су велика средства која држава издваја. Неко би хтео све за џабе, али то није реално, колико има новца, толико се држава и протеже. Од данас креће подршка руралном туризму, свако ко се тиме бави може да добије повраћај до 65 одсто, а пошто у ово време короне скоро нико не иде на море, идеална је прилика да развијемо сеоски туризам и ту пласирамо нашу српску храну која је једна од најквалитетнијих – поручио је министар.


Градоначелник Видоје Петровић је потврдио да су на овом састанку утврдили колико је компатибилна подршка државе са оним што градска управа преко Одељења за привреду чини кроз различите субвенције из сопственог буџета.

– Уверили смо се да постоји добра увезаност и важно је то што постоје програми којима можемо на најдиректнији начин подстаћи унапређење пољопривреде, у овом случају жене носиоце пољопривредних газдинстава. Ми ћемо формирати групу од представника из сваке месне заједнице, по једну пољопривредницу, како би имале активно учешће у процесу доношења свих видова подстицајних мера из градског буџета. Приметили смо да су њихова опредељења и видови бављења пољоприведом различити и самим тим имају и различите интересе. Поента је у томе да новац којим располажемо, усмеримо тамо где се најбоље може искористити. Тиме бисмо, поред других видова подстицаја, попут подизања квалитета инфраструктуре на селу, наталитета, помогли свима који тамо живе – рекао је Петровић.


Он је додао да ће у наредном периоду водоснабдевање дела Лознице који тренутно није покривен бити решено на два начина. Најпре уз реализацију пројекта компаније Рио Тинто, када почне изградња рударског постројења и фабрике, као и логистичке подршке, односно водозахватањем из корита Дрине, неопходног за процес производње. Тада ће град преузети део тога и снабдети коплетан простор од око 28 одсто територије која сада нема водоснабдевање, пре свега техничком водом, употребљивом за стоку или за усеве. Други вид подршке, најавио је градоначелник, биће национални инвестициони програм Владе Србије представљен лане, а којим је за наредних пет година планирано три милијарде евра као непосредан подстицај свим локалним самоуправама за поправљање локалне путне инфраструктуре, изградњу водовода и реконструкције постојећих, као и реконструкцију постојећих и изградњу нових канализационих система.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

МАРКО ПАЈИЋ, СПОРТСКИ РАДНИК ИЗ ЈАДРАНСКЕ ЛЕШНИЦЕ – Одлази у спортску пензију

ХУМАНИТАРНИ ТУРНИР У КОВИЉАЧИ – Четрдесет екипа за Немању

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )