У ЗГРАДУ ЗА ИЗБЕГЛИЦЕ У ЛОЗНИЧКОМ ПОЉУ – Станари тек на јесен

У ЗГРАДУ ЗА ИЗБЕГЛИЦЕ У ЛОЗНИЧКОМ ПОЉУ – Станари тек на јесен

Изабрани корисници чија нова адреса треба да буде зграда у Лозничком Пољу, недалеко од железничке станице, мораће на усељавање у нове станове да сачекају најкасније до новембра. То је ново одгађање, а дошло је, како сазнајемо, због нових измена у пројекту Зграда од укупно 60 станова најпре је требало да буде предата на употребу граду Лозници и изабраним корисницима пре краја прошле године, али је онда дошло до пролонгирања завршетка радова и очекивало се да усељавање буде у априлу ове, али се то није десило. Због неких техничких разлога извођачу је лани одобрен продужетак рока за завршетак овог стамбеног објекта од представника донатора и Јединице за управљање пројектима (ЈУП-а). Према последњим информацијама, дошло је до измене пројекта од стране ЈУП-а око прикључака струје, воде, гаса, кишне канализације, а када то све буде завршено, онда ће град моћи да уради партерно уређење.

Како су ЛН раније писале, зграда има 30 станова за закуп са могућношћу куповине и 30 за социјално становање у заштићеним условима за социјално најугроженије породице избеглих и тзв. бивших избеглих лица, с тим да та лица не могу бити власници тих станова и уговоре ће потписивати са Центром за социјални рад у Лозници. Кров над главом добиле су породице избеглих из БиХ и Хрватске. Са суседном зградом од 30 станова, свечано усељеном у априлу прошле године, на истој локацији биће укупно 90 станова. У склопу Регионалног стамбеног програма у граду Лозници укупно ће бити додељено 120 станова, односно до половине наредне године, укупно ће 90 породица добити станове са могућношћу куповине и 30 станова на коришћење. Изградња нове зграде на Лагатору за коју су изабрани корисници, почела је и ту ће бити још 30 станова за закуп са могућношћу куповине. Усељавање је предвиђено 2021. године.


Лозница је према броју станова намењених овој групи људи међу пет градова Србије, а локална самоуправа учествује давањем парцеле и обезбеђивањем комплетне инфраструктуре, док је обавеза донатора изградња. На територији Лознице још није збринуто око 170 породица избеглих лица као и десет интерно расељених породица. На подручју Лознице је према подацима Комесаријата за избеглице око 500 особа у избегличком статусу и 174 интерно расељених са Косова и Метохије као и 11 повратника по основу споразума о реадмисији. Процене су да има укупно око пет хиљада особа које су имале избеглички статус, а сада поседују личне карте и живе лозничком крају.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Срамота

ЗАВРШЕНО КАНДИДОВАЊЕ – У Лозници још четири листе

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )