ИЗБОРИ 2020 – Изборне листе до поноћи

ИЗБОРИ 2020 – Изборне листе до поноћи

Тачно у поноћ истиче рок за предају изборних листа на парламентарним и локалним изборима који ће бити одржани 21. јуна. Такође, до поноћи грађани могу проверити да ли су уписани у бирачки списак и захтевати евентуалне измене података. На 13 проглашених парламентарних листа –  20 кандидата за посланике из Лознице

До јутрос (5. јун), Градска изборна комисија (ГИК) прогласила је пет изборних листа: “Александар Вучић – За нашу децу” са 59 кандидата, “Др Зоран Николић – Боља Србија” (20 кандидата), “Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка” (20), “Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије – Јединствена Србија – Драган Марковић Палма” (41) и ГГ  “Смело за Лозницу – Драган Пајић” (40).

Незванично, потписе грађана за кандидационе листе прикупљају још четири странке.


На парламентарим изборима до сада је проглашено 13 изборних листа на којима је двадесет кандидата из Лознице.

Подносиоци изборних листа које су већ проглашене могу и да се предомисле и да их повуку до 9. јуна у поноћ, а наредног дана биће објављене и збирне изборне листе. Тада ће већ моћи и прецизније да се израчуна и колико ће избори коштати грађане Србије. Иначе, финансијским планом Репупубличке изборне комисије за трошкове парламентарних избора  планирано је 9,9 милиона евра, што је на нивоу претходних с тим што је додато и 313 хиљада евра, односно 37 милиона динара за обуку бирачких одбора. За покривање трошкова изборне камапање из републичког буџета се издваја 0,07 одсто прихода, од чега се 20 одсто средстава распоређује пре избора  и то подједнако свим учесницима који су дали изјаву да ће их користити и који су успели да положе јемство у том износу.

Према првој рачуници организације  “Транспарентност Србија”,  све изборне листе на парламентарним изборима, које  добију више од један одсто гласова (мањинске листе 0,2) добиће између 60 и 70 хиљада евра из буџета Србије за покривање трошкова изборне кампање. Они који пређу цензус добиће око 21.500 евра по посланичком мандату, тако да ће странке и коалиције које остваре нови тропроцентни цензус добити за покриће трошкова још 170 хиљада евра (20.287.232 динара).

У случају да једна листа освоји половину посланичких места, по том основу ће стећи право на чак 2,7 милиона евра из буџета.

Све политичке партије су дужне да Агенцији за борбу против корупције 30 дана по објављивању коначних резултата избора, поднесу извештај о трошковима изборне кампање, односно о пореклу и структури прикупљених и утрошених средстава из јавних и приватних извора.


Што се тиче прикупања новца из приватних извора, регулисано је да  појединац може дати прилог за кампању једног учесника избора у вредности од највише 20 просечних месечних зарада, док је у случају правних лица тај износ највише 200 просечних месечних зарада.

Далеко мања средства се издвајају из локалних буџета, па се тако, према подацима “Транспарентности Србија”, чак и у граду средње величине, може очекивати да би свака листа могла да добије буџетску подршку од свега 20 хиљада динара. Они који пређу цензус могли би да рачунају на још око 30 хиљада динара по одборничком месту.

Ево каква је ситуација у Лозници:

– У градском буџету је за изборну кампању планирано 202.000 динара и још 800.000 динара за листе које освоје одборничке мандате. За чланове Градске изборне комисије предвиђена је надокнада од три хиљаде по седници, а за председника 3.500 динара. За рад бирачких одбора, односно трошкове за дневнице – 1.500 за члана и 2.500 за председника – новац обезбеђује држава – каже за ЛН Владимир Радојчић, начелник градске управе.


Према изборном календару, у поноћ истиче рок за још два важна  предизборна посла – именовање чланова бирачких одбора у сталном саставу, у проширеном до 15. јуна и закључење бирачког списка. Дакле, до поноћи сви грађани који нису сигурни да ли су уписани у бирачки списак или су променили адресу, презиме, могу од градске управе тражити увид или измене података. Све накнадне измене биће могуће до 17. јуна само по решењу Министарства за државну управу и локалну самоуправу. Два дана касније биће и званично објављен укупан број бирача.

Крупањ

Општинска изборна комисија у Крупњу до среде је прогласила три изборне листе “Александар Вучић – За нашу децу”, “Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије” и “Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка”.

Мали Зворник

У Малом Зворнику до сада су проглашене четири листе: “Александар Вучић – За нашу децу”, “Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије” и “Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка” и “Александар Шапић – Победа за Мали Зворник”.

Љубовија

До сада Општинска изборна комисија у Љубовији прогласила је шест изборних листа:  “Александар Вучић – За нашу децу”, “Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије”, “Социјалдемократска партија – Горан Јосиповић Гиго”,  “Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка”, “Александар Шапић – Победа за Љубовију” и “Милан Стаматовић – Здрава Србија за здраву Љубовију”.

З.В

ПРОЧИТАЈТЕ И…

АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ О ЈАДАРИТУ – Литијум припада грађанима Србије

БОКС: ПЛЕЈ-ОФ СУПЕР ЛИГЕ – Састају се Лозница и Металац

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )