УСКОРО НОВИНЕ У ЗАКОНУ О БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА – Уградња куке и фолије без потврде

УСКОРО НОВИНЕ У ЗАКОНУ О БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА – Уградња куке и фолије без потврде

Од 29. новембра прошле године у скупштинску процедуру ушле су измене Закона о безбедности саобраћаја које доносе низ новина повољних за возаче. Ако буду изгласане, више неће бити потребно одобрење, односно потврда  произвођача за лакше преправке на аутомобилу као што су вучне куке и фолије за затамњивање стакала, већ ће се радити према смерницама произвођача или према правилима струке. Биће признате и преправке које су урађене на возилу увезеном из других земаља важно је само да је промена забележена у документацији. То се односи и на замене мотора, али и даље важи правило да број мотора мора да буде видљив иначе се возило неће моћи регистровати као и до сада.

           ИЗБОРИ 2020 – ПРЕДИЗБОРНИ МАРКЕТИНГ           

           ИЗБОРИ 2020 – ПРЕДИЗБОРНИ МАРКЕТИНГ           

Такође, моћи ће да се увезу половни аутомобили из земаља са других континената, а не само из Европе као до сада. На њима ће моћи да се ураде извесне преправке како би се возило прилагодило нашим прописима.

Новина је и да ће Агенција за безбедност саобраћаја уместо Савеза за историјска возила, водити рачуна о увозу олдтајмера који морају бити у оригиналном и исправном стању.


Веома важна новина је и да возачи који имају 24 године и који положе за „Ц“ категорију могу одмах да полажу и за „Д“ категорију, дакле, не морају као до сада да чекају две године. Такође, и возачи са дугогодишњим возачким искуством који положе за „А“ категорију (А1 и А2), не морају више две године да возе уз пробну дозволу, ако се измене усвоје они ће аутоматски добити „А“ категорију.


Ако се измене усвоје, држава ће имати обавезу да се на пружним прелазима без браника и полубраника у наредне три године поставе нови семафори који ће поред црвеног имати  и жуто светло. Европска искуства су показала да су они ефикаснији и јефтинији за одржавање. На другој страни, возачи ће имати обавезу да се зауставе код пружног прелаза и да се увере да могу да прођу, а не као што сада пише у закону да „пропусте шинско возило“.

Како се очекује, ове и још неке измене Закона о безбедности саобраћаја требало би да буду усвојене ових дана.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

КАКВО ЋЕ ВРЕМЕ БИТИ У ЈУНУ – Никуда без кишобрана

ВЛАДИМИР ЂУРИЋ ИЗ ЛЕШНИЦЕ – Последњи поткивач коња у Јадру

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )