СВЕТСКИ ДАН БЕЗ ДУВАНА – Пушење убија

СВЕТСКИ ДАН БЕЗ ДУВАНА – Пушење убија

 „Заштитимо младе од манипулације дуванске индустрије и употребе дувана и дуванских производа“, овогодишњи је слоган Светског дана без дувана, 31. маја. Како поручују из  СЗО, за тај слоган су се одлучили како би одговорили на дугогодишњу агресивну кампању дуванске индустрије да привуче младе да постану корисници дуванских производа. Млади су већ одавно најпривлачнија стратешка циљна група дуванске индустрије коју привлаче различитим триковима као што су, употреба различитих укуса који су привлачни младима, привлачан, модеран дизајн, промоција нових производа са атрибутима „мање штетности по здравље“ без научних доказа, или продаја на комад, најчешће у непосредној близини школа.

Истраживања су показала да велики број деце умире због дуванског дима, готово половина деце на јавним местима редовно удише ваздух загађен дуванским димом, а 65 хиљада умре од болести које су повезане са пасивним пушењем. Код трудница може да доведе до компликација и до рођења бебе са мањом килажом.


Овогодишњи Светски дан без дуванског дима, Србија је дочекала са поражавајућом статистиком. Процењује се да код нас пуши око 2,5 милиона одраслих становника, а све је већи број младих који конзумирају наргилу, или електронске цигарете.

Због овог „тихог убице“, најмање петнаест хиљада људи у нашој земљи сваке године превремено умре. Свака трећа особа у Србији је пушач, а много више становника изложено је негативном утицају дуванског дима. Охрабрује, да је, у поређењу са 2018. годином када је проценат пушача износио 37 одсто, у 2019. години у популацији старијих од 18 година проценат пушача смањен за два одсто.

Истраживање Института економских наука из Београда, спроведено током прошле године, показало је да повећање цена дуванских производа најефикасније утиче на смањење броја пушача и на мање попушених цигарета. У случају да цена цигарета скочи за 25 одсто, доћи ће до пада броја пушача од 16,9 одсто, док ће у случају да приходи порасту за 25 одсто, и број пушача порасти за 26,4 одсто. Такође, у СЗО сматрају да су делотворни натписи на паклицама  на којима су упозорења о болестима које могу изазвати цигарете, или слике одређених обољења, као и паклице без рекламирања бренда. Сматрају да та упозорења могу убедити пушаче да заштите здравље непушача у својој околини и да оставе цигарете. Доказано је и да су упозорења са сликама одређених облика канцера подигла свест људи о пушењу.


Иначе, пре две године др Дарко Тешмановић, из лозничког Дома здравља, је са својим тимом урадио апликацију  “Оставите цигарете“, прву такве врсте у нашој земљи. Састоји се од осам целина, свако поглавље упућено је одређеним групама корисника који желе да крену у поступак одвикавања од пушења. Најбитнија је седма ставка – одвикавање од пушења где је понуђено да свако са самим собом склопи уговор да почиње са одвикавањем, препоручена је здрава исхрана у том процесу, доста течости, физичка активност. 

У оквиру Превентивног центра ове установе, већ годинама  ради и Саветовалиште за одвикавање од пушења, а сви који желе да оставе пушење треба да закажу посету позивом на број телефона 877-378.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ФОТО-ВЕСТ – Сто евра на рачуну

ОД БАЊЕ КОВИЉАЧЕ ДО ТРОНОШЕ – Трка за Немању

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )