УПИС У СРЕДЊЕ ШКОЛЕ 2020/21. – Више места него ђака

УПИС У СРЕДЊЕ ШКОЛЕ 2020/21. – Више места него ђака

И наредне школске године у лозничким средњим школама има више места него ученика. Основну школу завршава 780 ученика, 41 мање него лане, а места има за 830 будућих средњошколаца.
У четири средње школе у Лозници будући средњошколци, као и лане, моћи ће да се определе за 33 занимања. За разлику од претходне године, због епидемије ковида-19 неће бити организована традиционална „Отворена врата“ за будуће средњошколце, већ се о занимањима ученици информишу путем портала школа.
У Гимназији „Вук Караxић“ предвиђено је 170 места, два одељења природно-математичког и три друштвено-језичког смера са по тридесет ученика и двадесет ученика у ИТ одељењу, односно, смеру за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику. Прошле године пријемни испит за ово одељење успело је да положи шеснаесторо ученика.
У Средњој економској школи, као и прошле године, планирано је да буде уписано 250 ђака за осам занимања, шест четвртог степена и два трећег. Места има за по тридесет ученика четворогодишњег образовног профила за занимања економски, финансијски, правно-пословни, туристичко-хотелијерски техничар, комерцијалиста и поново се уводи занимање кулинарски техничар уместо трогодишњег – посластичар. Од трогодишњих занимања предвиђена су само два – кувар и конобар, а прошле године их је било четири. У овим одељењима места има за по 30 ученика а настава се одвија по дуалном образовању. Предвиђено је и занимање сервир, односно помоћни конобар за десеторо деце са тешкоћама у развоју у трајању од две године.
У Средњој школи „Свети Сава“ места има, као и лане, за 210 ученика и то за осам занимања, пет четвртог степена и три трећег. Од четворогодишњих образовних профила у наредној школској години места ће бити за по тридесет техничара за индустријску фармацеутску технологију, техничара за заштиту животне средине, физиотерапеутског и фармацеутског техничара и медицинске сестре-техничара. Од занимања трећег степена планирано је и тридесет ученика за занимања женски и мушки фризер, и по петнаест за занимања текстилни радник и индустријски кројач где се настава одвија по дуалном образовању, односно, школовање уз рад. Практична настава за будуће текстилне раднике одвијаће се у погонима лозничког предузећа ЕП Белт, а за будуће индустријске кројаче у добро опремљеном школском кабинету и у фирми „Адијент“.
Ученици који током школовања у ова два образовна профила покажу добре резултате, добијају посао у овим фирмама одмах по стицању дипломе.
У Техничкој школи, као и прошле године, планирано је да се упише 240 ученика и то за четири занимања четвртог и осам трећег степена. Места има за по тридесет ученика за занимања четвртог степена, електротехничар рачунара, архитектонски техничар, машински техничар за компјутерско конструисање и електротехничар електромоторних погона уместо електротехничар енергетике. Планирано је и по петнаест ученика за трогодишња занимања декоратер зидних површина, керамичар терацер пећар, заваривач, механичар грејне и расхладне технике, ауто-механичар, ауто-лимар, као и електромеханичар за термичке и расхладне уређаје и ауто-електричар.
Још увек се не зна тачан датум уписа у средње школе, претпоставља се да ће то бити, као и прошле године, 8. и 9. јула.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У ЛОЗНИЧКОМ ПОЉУ – Исељена фабрика бетона – прекинут штрајк глађу

УДЕС У БУЛЕВАРУ – Због шахте у бандеру

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )