ОБЕЛЕЖЕН 49. ЂАЧКИ ВУКОВ САБОР – Изложени цртежи ученика и студената

ОБЕЛЕЖЕН 49. ЂАЧКИ ВУКОВ САБОР – Изложени цртежи ученика и студената

Програм 49. Ђачког Вуковог сабора приређен је данас (29. мај), у складу са тренутном ситуацијом и препорукама државе о заштити здравља људи и спречавању ширења ковида-19. Манифестација посвећена ђацима и њиховом стваралаштву, коју Центар за културу „Вук Караџић“ организује сваке године у мају, овај пут реализована је помоћу дигиталних технологија, а сви корисници друштвених мрежа могу на порталу установе, званичној фејсбук страници и јутјуб каналу видети изложбе ликовних радова ученика основних и средњих школа, студената Факултета примењених уметности као и позоришну представу „Аска и Вук“ Малог позоришта „Душко Радовић“ из Београда.

– Намера нам је да кроз програмске садржаје приближимо богату традицију и да је на модеран начин учинимо блиском и разумљивом младима. На овај начин ће се боље упознати са традиционалним вредностима народа којем припадају и језиком којим пишу и говоре. Тршић је, иначе, у овим данима место окупљања младих из земље и иностранства, а наша намера и јесте да у данима Ђачког сабора буде тако како би они традицију и Вука доживели као подстицај за дубље истраживање и за ново и савремено упознавање наше културе, и њено поређење са другим културним наслеђем. Стицањем свих ових сазнања омогући ћемо им да буду творци културног идентитета наше земље. Овај пут манифестацију организујемо у делимичном обиму, односно оне садржаје који се могу реализовати уз помоћ информационих технологија – поручују из лозничког Центра за културу.

У оквиру манифестације отворена је изложба ликовних радова ученика основних и средњих школа који ће од данас бити постављени на веб страни www.ckvkaradzic.oprg.rs и на фејсбук страници Центра за културу, а у штампаном облику у галерији на саборишту у Тршићу, где ће посетиоци моћи да је виде до 20. јула. На истом месту, у објекту „Вук и наука“, приређена је и изложба о историјату Ђачких Вукових сабора, коју је припремио историчар и кустос Мирослав Терзић. Изложба студентских радова Факултета примењених уметности Универзитета уметности у Београду отворена је у Музеју Јадра у Лозници и публика је може погледати до краја јуна.

На фејсбук страници Центра за културу „Вук Караџић“ постављен је линк јутјуб канала установе путем којег је приказана позоришна представа „Аска и Вук“ Малог позоришта „Душко Радовић“ из Београда.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

 ОБЕЛЕЖЕН 49. ЂАЧКИ ВУКОВ САБОР – Изложени цртежи ученика и студената

УПИС У СРЕДЊЕ ШКОЛЕ 2020/21. – Више места него ђака

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )