УМЕСТО ЂАЧКОГ САБОРОВАЊА – Изложбе у част Вуку

УМЕСТО ЂАЧКОГ САБОРОВАЊА – Изложбе у част Вуку

Због ванредних околности, изазваних вирусом ковид-19, овогодишњи Ђачки Вуково сабор уместо програмима у Тршићу и Лозници, биће обележен коришћењем информативних технологија. Манифестација ће обухватити изложбе и позоришну представу које се могу пратити преко интернета
Центар за културу “Вук Караxић” организоваће данас три изложбе поводом 49. Ђачког Вуковог сабора. Уместо уобичајеног програма посвећеног младима и њиховом стваралаштву, организатори су се, поштујући мере опреза због актуелног вируса ковид-19, определили за организовање манифестације путем интернета и представљање ликовних радова који су у протеклом периоду послали основци, средњошколци и студенти.
– Ђачки Вуков сабор обележавамо у складу с могућностима. Пошто нема ђака, као ни традиционалног републичког такмичења из српског језика, што је значајан део сабора, ми смо одлучили да овај пут последњег викенда у мају приредимо изложбе и емитујемо позоришну представу “Аска и вук” Малог позоришта “Душко Радовић” из Београда путем интернета, што ће сви моћи да прате на нашем сајту и фејсбук страници. Најпре ћемо у пола дванаест у галерији на саборишту у Тршићу, где се, иначе, увек одржавају ликовне радионице, изложити цртеже ученика основних и средњих школа. Ми смо их раније позвали путем мејлова, као и наставнике ликовног, да одаберу по један рад, то фотографишу и пошаљу нам. Од пристиглих радова одабрали смо најуспешније и то смо одштампали. Њих двадесетак смо урамили и то ће бити изложено у галерији до краја јула а сви други ликовни радови су фотографисани и поставићемо их на наш сајт – објашњава Снежана Нешковић Симић, директорка лозничког Центра за културу.
Такође на саборишту, у вајату који носи назив “Вук и наука”, биће постављена изложба историјата Ђачког Вуковог сабора аутора Мирослава Терзића, историчара и кустоса, који је приказао саборовање од 1972. године до данас, док ће у један сат у Музеју Јадра у Лозници бити изложени радови студената Факултета примењених уметности.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

УДЕС У БУЛЕВАРУ – Због шахте у бандеру

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Позитиван узорак у Шапцу

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )