НЕДЕЉА ЗДРАВЉА УСТА И ЗУБА – Здраве навике за здраве зубе

НЕДЕЉА ЗДРАВЉА УСТА И ЗУБА – Здраве навике за здраве зубе

Мање од половине становништва у Србији  стање својих зуба и усне дупље  процењује као добро. Код деце школског узраста навику да перу зубе чешће од једном дневно има више од две трећине школараца и то више девојчице него дечаци

Под слоганом „Здраве навике за здраве зубе“ од 18. до 25. маја у нашој земљи обележена  Недеља здравља уста и зуба која за циљ има да се додатно мотивишу појединци, породице и заједница за предузимање мера за унапређење оралног здравља. То је веома важно када се зна да обољења уста и зуба, каријес и обољење потпорног апарата зуба имају велики не само здравствени већ социјални и економски значај и представљају велики здравствени проблем у многим земљама. Одржавањем оралног здравља утиче се на физичко, ментално и социјално здравље.

Истраживања су показала да мање од половине становништва у Србији  стање својих зуба и усне дупље  процењује као добро. Код деце школског узраста навику да перу зубе чешће од једном дневно има више од две трећине школараца и то више девојчице него дечаци.

Препоруке за одржавање здравља уста и зуба које се предочавају у овој кампањи не односе се само на значај одржавања хигијене уста и зуба и редовне одласке код стоматолога, већ обухватају препоруке за смањење уноса шећера, алкохола и никотина који у великој мери негативно утичу на орално здравље. Скреће се пажња да мере заштите зуба треба спроводити током читавог живота, почевши и пре ницања зуба, односно током трудноће. Посебно значајна циљна група су труднице и деца предшколског и школског узраста код којих се могу спровести скоро све мере заштите сталних и преосталих млечних зуба.

У оквиру Недеље здравља уста и зуба, сваке године се организује конкурс за избор најбољих ликовних и литерарних радова на ову тему а ове године због пандемије коронавируса конкурс је одложен за јесен.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

УМЕСТО ЂАЧКОГ САБОРОВАЊА – Изложбе у част Вуку

УДЕС У БУЛЕВАРУ – Због шахте у бандеру

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )