КЊИГА БАРТУЛИНИХ СЛИКА – Укоричени “Чувари копља”

КЊИГА БАРТУЛИНИХ СЛИКА – Укоричени “Чувари копља”

Из штампе је ових дана изашла књига у којој су представљене слике лозничког сликара Драгана Бартуле из циклуса “Чувари копља Светог Ђорђа”. Књигу је припремио и уредио уметнички фотограф Рајко Каришић из Београда, објавио београдски “Грид студио”, а између корица на близу 150 страна, од чега тридесетак текстуалних, налази се 110 Бартулиних слика и цртежа. Прво званично представљање књиге, као и изложбу, Бартула очекује с јесени у Галерији “Атријум” у Београду, а како је потврдио за ЛН, оно што је за сада извесно је изложба нових слика из циклуса “Уточиште”, планирана за последњу седмицу октобра у Ваљеву.
– Најновији циклус је настајао протеклих годину дана и радујем се новим сусретима с публиком, чим околности то дозволе. Што се тиче књиге “Чувари копља”, у њој су слике из претходног циклуса, који сам стварао током 2018. Све фотографије мајсторски је снимио Рајко Каришић а захваљујуи врхунској технологији и у штампарији је све одрађено перфектно. Поред слика и цртежа ту су и текстови које су написали моји пријатељи и сарадници Соња Ђуровић из Брчког, Душан Миловановић из Београда и Данило Вуксановић из Новог Сада. Сви заједно су учинили да књига буде таква каква јесте – каже Бартула.
Подсећамо да су слике из циклуса “Чувари копља Светог Ђорђа” инспирисане врхом каменог копља које је аутор добио од игумана манастира Хиландар Методија. То копље потиче из 19. века, из индијанског племена Чејена које је комплетно примило православље, а припадници тог племена поклонили су га игуману приликом његове посете САД. Иначе, на Хиландару, где Бартула одлази већ нeколико година како би стварао нова уметнича дела, данас стоји осам његових слика.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – ЗаМАЈавање

ОД ПОНЕДЕЉКА – Библиотека отвара дечје одељење

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )