У ОСНОВНИМ ШКОЛАМА – Првака три одељења мање

У ОСНОВНИМ ШКОЛАМА – Првака три одељења мање

Наредне школске године у четрнаест лозничких основних школа биће уписано 612 ђака првака, 87 мање него прошле године. Највише првачића  имаће ОШ „Кадињача“ укупно 110 са издвојеним одељењем у Лозничком Пољу, без првака ове године поново остају  издвојена одељења у Горњој  Борини, и Рибарицама а придружило им се и Трбосиље

Епидемија короневируса унела је пометњу и у процедуру уписа ђака првака за школску 2020/21. годину. Родитељи су своју децу уписивали електронским путем а они који то нису учинили моћи ће то да ураде од 1. јуна до 20. јула у заказаним терминима који ће бити достављани родитељима. Ко не искористи свој термин моћи ће да упише дете у школу до краја августа. Колико ће првачића по први пут сести у школске клупе може се сазнати на основу броја предшколаца тако да ће, према подацима које смо добили у четрнаест  основних лозничких школа, наредне школске године бити уписано 612 ђака првака, 87 мање него лане. Што се тиче издвојених одељења, ситуација је боља него прошле године,  ниједног ђака првака неће имати само Горња Борина а клане их није било у чак шест села.   Као и сваке године, највише ђака првака имаће ОШ „Кадињача“, укупно 110 од тога 26 у ИО у Лозничком Пољу, једног мање него лане. Једина градска школа без издвојених одељења „Анта Богићевић“ имаће чак 14 ђака мање  него лане, укупно 66, док ће школа „Јован Цвијић“ имати 74 од тога троје у ИО у Воћњаку. У односу на прошлу годину ова школа имаће десеторо првака мање.

ОШ „Вук Караџић“ у Лозници имаће првака мање, укупно 58, у ИО у Зајачи троје, у Пасковцу такоће троје а прошле године није био ниједан, а у Горњој Борини већ трећу годину није уписан ниједан првачић.

Једног ђака првака мање имаће школа „Вера Благојевић“ у Бањи Ковиљачи у коју је уписано укупно 43, од којих десеторо у ИО Трбушници и само један  у Горњој Ковиљачи, а у ОШ „Доситеј Обрадовић“ уписано  је 46 првака, чак деветнаесторо мање него лане, од тога  петоро у ИО у Руњанима. У ОШ „Петар Тасић“ у Лешници у уписано је 63 ђака првака, шесторо више, и то у ИО у Доњем Добрићу десеторо, Новом Селу тринаесторо, Чокешини троје, Стражи четворо. Наредне школске године ОШ „Краљ Александар И Карађорђевић“ у Јадранској Лешници имаће шест првака мање, укупно 41 од тога у ИО у Јошеви 11, Милини петоро и једног у Горњем Добрићу.

Мање ђака првака имаће и у ОШ „Свети Сава“ у Липничком Шору чак 22,  укупно њих 23, од којих је четрнаесторо у ИО у Козјаку и седморо у Јелаву, док ће у ОШ „Мика Митровић“ на Брезјаку бити уписан исти број ђака као и лане, укупно 29 од којих је осморо у ИО у Коренити а у Доњим Недељицама троје.

У ОШ „14. октобар“ у Драгинцу уписано је 27 првака, двоје више него лане, од тога по двоје у Цикотама и Харебицама, троје у Ступници и четворо у Великом Селу а у Вуковој спомен-школи у Тршићу биће, као и прошле године, уписано једанаест првака.

ОШ „Вук Караџић“ у Липници имаће седморо ђака мање него лане, биће уписано 14 првачића од којих петоро у ИО у Брадићу, а у школи „Степа Степановић“ у Текеришу укупно њих седморо деветоро мање него лане, од којих двоје у Д. Бадањи, троје у Горњој Бадањи, једно у Горњој Сипуљи и ниједно у Трбосиљу и Рибарицама. И ове године у матичну школу у Текеришу биће уписан  само један ђак првак.

Да подсетимо, ове године у први разред могу да се упишу деца која ће до почетка школске године имати најмање шест и по а највише седам и по година, односно она која су рођена 2013. године и  до 1. марта 2014. године. За превремени упис  могу се пријавити и деца рођена од 1. марта  до 1. септембра 2014. године. Како су нам рекли у школама, ускоро ће бити омогућено заказивање код педагога ради тестирања деце а Дом здравља ће родитељима упућивати позиве да доведу децу ради лекарских прегледа.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЕД ЛОЗНИЦА – Више потрошача без напона

ТУРИЗАМ И КОРОНА – Има начина да се привуку гости

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )