БЕРБА ЈАГОДА – Добар род, цена у паду

БЕРБА ЈАГОДА – Добар род, цена у паду

За произвођаче јагода овогодишња сезона лепо је почела, али је сада дошло до наглог пада откупне цене. Према речима Златице Крсмановић, дипл. инж. воћарства из лозничког “Пољосавета” који покрива и три суседне општине, очекивани род је између 15 и 20 тона по хектару, што је на нивоу прошле године.

Она каже да су јагоде на неким локацијама претрпеле штету од мраза, али истиче и да су временски  услови утицали и на остало воће, највише суво земљиште, и да су у незавидном положају сви узгајивачи који немају наводњавање.

– Што се тиче јагода, сви савремени засади имају систем кап по кап и за сада то на нашем подручју није лоше. На почетку бербе је цена била добра, 400 и 500 динара, али како одмиче и понуда је већа тако и цена пада и од јутрос је сто динара. Проблем је и наћи бераче, пошто смо сведени на старију радну снагу и вероватно је и због тога скочила цена њиховог рада. Прошле године била је од две до две и по хиљаде динара по дану, а сада је до три. Вероватно утиче и пандемија коронавируса па се људи плаше да раде у групама. Свима препоручујемо да поведу рачуна о хигијени бербе, произвођачи треба редовно да чисте и дезинфикују амбалажу и превозна средства, не спуштају гајбе на земљу и, појачају хигијену берача и опреме која се користи у берби – каже Крсмановићева и додаје се на подручју „Пољосавета“ налази око 50 хектара под јагодом која се „стидљиво шири због радне снаге“.

Узгајивачи јагода, али и другог воћа, обраћају се „Пољосавету“ тражећи да им препоручи бараче јер је таквих људи све мање, млади су отишли и остала је старија радна снага којој такви послови нису баш лаки. Многима треба од 30 до 50 берача дневно, па ангажују бераче и из других средина. Дугогодишњи узгајивач јагоде Бранко Матић из Клубаца каже да је са почетних 300, колико је било око Васкрса, сада прва класа јагоде сто динара у откупу за Русе.

– Род је бољи него лани, мраз није закачио моју парцелу и очекујем око 20 тона по хектару, што је боље него прошле године. Имам под јагодом четири хектара, а да бих привукао бераче, плаћам их 40 динара по килограму набране јагоде. Лани сам плаћао дневницу, а овако је много боље. Људима је у интересу да што више наберу па неки успеју дневно да зараде и до пет хиљада динара, чак ретко праве и паузе. Сада хектар обере шест берача, а лани их је требало више – каже Матић.

Иначе, у „Пољосавету“ кажу да су на овом подручју шљива, џанарика и јабука углавном солидно понеле, и у суштини се очекује бољи род него прошле године, уколико временски услови буду добри, као и тамо где се примењује комплетна агротехника и где приноси не зависе од неба.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ГРАДСКИ ОДБОР СП ДВЕРИ – Траже право да знају све

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Нема оболелих

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )