МИНИСТАР ЂОРЂЕВИЋ ПОСЕТИО ДОМ ЗА ДЕЦУ И ОМЛАДИНУ – Од понедељка пријем нових корисника

МИНИСТАР ЂОРЂЕВИЋ ПОСЕТИО ДОМ ЗА ДЕЦУ И ОМЛАДИНУ – Од понедељка пријем нових корисника

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић посетио је данас (16. мај) Дом за децу и омладину „Вера Благојевић“, где је разговарао са руководством установе и градоначелником Лознице Видојем Петровићем о ситуацији током пандемије коронавируса и периоду после укидања ванредног стања. Ова посета уприличена је у оквиру обиласка свих установа социјалне заштите у Мачванском округу, која поред Лознице и Бање Ковиљаче обухвата и Крупањ, Богатић и Руму. Министар Ђорђевић је рекао да су у протеклом периоду приоритет биле посете местима где је било највише проблема и где је био присутан ковид-19, како би се на лицу места и у разговорима са запосленима и директорима тих установа видело како све функционоише.

– Једна ствар је када се чујемо телефоном или преко вајбера, а друга када дођете и видите какво је стање на терену и у личном контакту добијете све информације. Као министру, важно ми је да имам тај контакт не само са директорима, већ и са запосленима. Овде у Бањи Ковиљачи, као и у Крупњу где сам претходно боравио, није било никаквих проблема па није било ни разлога да у току ванредног стања долазим, али смо били у сталној комуникацији – казао је министар Ђорђевић додајући да је његов задатак и био да сви они раде најбоље могуће, да имају подршку министарства, да буду снабдевени у потпуности и да све оно што евентуално искрсне као проблем буде одмах решавано.

Он је потврдио да је у Бањи Ковиљачи било све у реду с обзиром на то да су у дому смештена деца и да су мере у вези са њима прве ублажене тако што је од прошлог понедељка дозвољено  да излазе у контролисаним условима.

– Сада нам остаје само да дозволимо посете и онда смо те установе за децу и омладину у потпуности отворили. Када је реч о установама за старе, ту је ситуација сада добра, али су они и даље под свим мерама које су биле на снази током ванредног стања. Новост ће бити од понедељка када планирамо пријем нових корисника, који ће важити за све установе социјалне заштите и за смештај деце и старих. У последња два месеца се појавила потреба за смештајем нових корисника и то ћемо радити у сарадњи са епидемиолозима. Биће израђена инструкција која ће омогућити и пријем нових и потпуну заштиту свих који су сада корисници. Тако ћемо релаксирати и тај  притисак који постоји за пријем нових корисника – поручио је министар.

Говорећи о будућим плановима и улагањима у овакве установе, он је нагласио да је држава потпуно променила филозофију по том питању и да је израђен правилник који подразумева да улагања у установе социјалне заштите иду по приоритетима, да се они праве на основу инспекцијског надзора који се врши током целе године и да главну реч воде инспектори. Министар истиче да управо они треба да утврде мањкавости установа у систему социјалне заштите, а да комисија која на основу захтева установа одобрава пројекте, узима управо те извештаје највише у обзир. Његов став је да се не треба бавити „козметиком“ и да не треба кречити сваке године неки објекат, ако је на њему пропао кров, већ да најпре треба њега поправити.

– Да не буде кречење последица лошег крова и да све радимо домаћински. У протекле три године смо успели доста објеката за смештај старих или особа са инвалидитетом и деце да у потпуности реконстуишемо. Са Канцеларијом за јавна улагања је договорено да сваке године од пет до десет објеката у потпуности реконструишемо. Сада ћемо мало каснити због пандемије, али то настављамо даље. И центри за социјални рад ће бити у бољем положају јер нам је циљ да Србија у сваком месту где он постоји добије нов објекат, у потпуности по мери запослених и њихове струке, са довољно просторија и капацитета, да буде приступачан свима и да има све потребне могућности. У наредних пар година „пресвући ћемо“ све центре за социјални рад – рекао је министар Ђорђевић.

Градоначелник Видоје Петровић потврдио је да Лозница има одличну сарадњу са Владом Србије као и министарством на чијем челу је Зоран Ђорђевић истичући да дом у Бањи Ковиљачи спада у ред веома осетљивих због деце која су у њему смештена.

– Добро је што се води брига о њима, како од стране министарства тако и од стране запослених. Са олакшањем можемо да кажемо да смо у времену иза нас, које је било изузетно тешко, дали свој максимум, а грађани су поштовали све мере државе, као и Градског штаба за ванредне ситуације. Када је реч о Бањи Ковиљачи, ми морамо у оквиру стратегије локалног одрживог развоја и акционог плана, поред тренутних садржаја искористити и друге капацитете овог туристичког места. Они су сада углавном везани за ову установу, за Специјалну болницу и Центар за азиланте, што је својеврсни преседан, али то су наслеђена стања која ће бити тема будућих разговора. Надамо се разумевању и подршци како да се ресурс Бање Ковиљаче искористи у максималном смислу, што је императив и државе и нас у Лозници – рекао је Петровић.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Нема новозаражених ковидом-19

НАШИ СМО – Да луд полуди

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )