НАСТАВЉЕНЕ ПРЕДИЗБОРНЕ АКТИВНОСТИ – Кандидовање до 5. јуна

НАСТАВЉЕНЕ ПРЕДИЗБОРНЕ АКТИВНОСТИ – Кандидовање до 5. јуна

У Лозници ће овера потписа на кандидационе листе поред градске управе бити могућа и у месним канцеларијама у Бањи Ковиљачи, Лешници и Драгинцу као и у седиштима подносилаца, а остаје и даље могућност ангажовања јавних бележника. Цена по потису у оба случаја је 50 динара
Републичка изборна комисија озваничила је у понедељак наставак предизборних активности које су прекинуте увођењем ванредног стања, а истог дана и Градска изборна комисија (ГИК) донела је решење о наставку тог процеса и нови изборни роковник. Подсећамо, избори су првобитно заказани за 26. април, а по укидању ванредног стања померени су за 21. јун. Како би се убрзао кандидациони поступак, народни посланици су усвојили измене Закона о локалним изборима и Закона о избору народних посланика чиме је омогућено да потписе којим грађани подржавају изборне листе поред јавног бележника могу оверавати и службеници општинске, односно градске управе. У градовима и општинама за које нису именовани јавни бележници овера потписа је омогућена у основним судовима, судским јединицама или у локалним самоуправама.
У Лозници ће по речима Владимира Радојчића, начелника градске управе, овера потписа бити могућа на више места.
– Поред градске управе за оверу потписа отворили смо и месне канцеларије у Бањи Ковиљачи, Лешници у Драгинцу, а омогућили смо и излазак наших службеника на терен, односно у канцеларије подносилаца листа, али је потребно да за то поднесу захтев 24 сата раније – каже Радојчић. И овера преко градске управе коштаће педесет динара по потпису, међутим тај приход неће ићи у локални него у републички буџет.
Нови рок за предају изборних листа је 5. јуни до поноћи, њено повлачење ће бити могуће до 9. јуна, дан касније до поноћи биће објављена и збирна изборна листа.
По новом календару, сва бирачка места биће одређена и објављена до 31. маја, а грађани ће моћи да провере да ли су уписани у бирачки списак или да затраже измене података до 5. јуна, а накнадно по решењу Министарства за државну управу и локалну самоуправу до 17. јуна.
Градска изборна комисија у Лозници је до прекида предизборног поступка прогласила четири изборне листе: “Александар Вучић – За нашу децу” са свих 59 кандидата за одборнике, “Др Зоран Николић – Боља Србија” са двадесет кандидата, колико има и трећепроглашена листа “Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка”, док четврта листа “Ивица Дачић СПС, ЈС Драган Марковић Палма” има четрдесет и једног кандидата.
– Градској изборној комисији је пар сати пре проглашења ванредног стања и обустављања предизборног поступка предата листа ГГ “Смело за Лозницу”, и ми смо је сада на првој седници разматрали и биће проглашена чим се отклоне уочени недостаци – каже Слађана Бодирога, председница ГИК.
Иначе, РИК је до увођења ванредног стања прогласила девет изборних листа, а на њима се налази и 15 посланичких кандидата из Лознице.

З. В.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Излечено 66 особа

СТИГАО УЛТРАМАРАТОНАЦ – Коначно у Лозници

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )