ОНЛАЈН ШКОЛА И ПРИПРЕМА ЗА ФАКУЛТЕТ – Стварност се вратила

ОНЛАЈН ШКОЛА И ПРИПРЕМА ЗА ФАКУЛТЕТ – Стварност се вратила

Опште прихваћена теза је да онлајн учење не може никада заменити школске клупе. То је, у неку руку тачно, социјализација и друштвене вештине које стекнемо у школи не могу заменити екран, телефони и интернет. На неки себи својствен начин, школа нас оспособљава за каснији рад у колективу, припрема нас на сарадњу са различитима од себе и учи нас толеранцији. Међутим, онлајн школовање, такође, носи много предности које су углавном немерљиве и не могу се упоредити са онима које има традиционални начин учења.

Кроз онлајн  наставу ученици и студенти добијају најбољу верзију предавања, без могућности да се професор омета и да се успорава рад. Такође, свима је рад олакшан у смислу да могу да раде када год им то одговара, кад год се осећају фокусирано и спремно за рад. Ништа их не присиљава да устају у седам ујутру и да, неретко, раде уморни, ненаспавани, неконцентрисани, било да су то професори или ученици.

Све ове предности и мане у пракси врло често изгледају другачије. Ученици кроз онлајн  наставу могу да „варају“, односно да не пружају свој максимум, а професори, ако то желе, могу да уоче на које начине су ученици покушали да их насамаре.

Међутим, ако говорим из свог угла, овај начин учења помогао ми је да издвојим оне предмете који ме занимају и који су ми заиста потребни за даље школовање, односно факултет, а оне мање битне радила сам само онолико колико ми је заиста било потребно. Самим тим, спремање пријемног било је олакшано, јер смо, што се школе тиче, били растерећени и мање обавезни да радимо нешто што нам није нужно потребно.

Организација времена је, такође, била једана од већих проблема, јер у атмосфери где се ништа не мора сад, ништа није неопходно и све може да се одложи, ретки су они који су заиста сваки дан учили, радили и вежбали.

Стварност се враћа, одједном и неочекивано, карантин је готов и крајње је време да се припреме и завршне оцене доведу до савршенства. Иако је напољу ових дана лепо време и сви су се ужелели провођења времена у природи, ван куће, стрпљење не сме изостати.

Свим матурантима желим срећан крај школске године, али и почетак једног новог животног раздобља, за које се, надам се, спремају сваки дан. Ако не сваки, онда, бар, сваки други.

Јана Грбић

ПРОЧИТАЈ И…

У ЛОЗНИЦИ – Зелено-бели ”Худ”

ПРЕПОРУКА – Уживање уз ”Кућу од папира”

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )