ЕВРОПСКА НЕДЕЉА ЈАВНОГ ЗДРАВЉА – Да ли смо спремни за постковид период

ЕВРОПСКА НЕДЕЉА ЈАВНОГ ЗДРАВЉА – Да ли смо спремни за постковид период

Од 11. до 15. маја обележава се Европска недеља јавног здравља чија је пажња ове године усмерена на четири теме које се односе на ковид-19. У питању су промоција јавног здравља кроз глобалне једноздравствене циљеве, примарна здравствена заштита у дигиталној ери, ментално здравље, једнако здравље за све и здравље у старијим годинама.
Према речима др Бранка М Вујковића, в. д. директора Завода за јавно здравље у Шапцу, ове године одлучено је да приоритет “недеље” буде ментално здравље. На на ту тему др сц. мед. Сретен Вићентић, специјалиста и супспецијалиста психијатрије, психотерапеут са Клинике за психијатрију Клиничког центра Србије, припремио је текст “Да ли смо као професионалци спремни за постковид период”. Доктор Вићентић у тексту између осталог наводи, да ће многи већ доказани социјални фактори попут присуства болести, дуготрајне хоспитализације, смрти најмилијих, губитка посла, месеци карантина, недостатка уобичајеног снабдевања, стигме, вероватно погодити већину, нарочито оне који су подложнији стресу, или већ пате од менталне болести. Као потенцијално рањиве групе на првом месту наводи да су то деца и адолесценти, затим, старије одрасле особе, незапослени и бескућници, особе којима је дијагностикован ковид-19, здравствени радници на случевијма пацијената заражених ковидом, особе са менталним болестима, зависници. Стопа раста инфекције, узрочности и опоравак су потпуно неизвесне за ову пандемију и стога несигурност и непредвидивост стварају све стресније окружење које може повећати стопу психијатријских поремећаја. Како се наводи у тексту др Вићентића “Психијатри морају бити барјактари најпознатијег лека свих времена – наде”.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – У Лозници излечено дванаесторо људи

НЕМАЊА МАКСИМОВИЋ ЗА ЛН ИЗ МАДРИДА – Тренинзи у несвакидашњим условима

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )