СПЕЦИЈАЛНА БОЛНИЦА “БАЊА КОВИЉАЧА” – Ускоро и први гости

СПЕЦИЈАЛНА БОЛНИЦА “БАЊА КОВИЉАЧА” – Ускоро и први гости

Неколико рехабилитационих центара у Србији, међу којима је била и Специјална болница за рехабилитацију “Бања Ковиљача”, одлуком Кризног штаба за сузбијање коронавируса, 13. априла проглашено је ковид болницама за лечење лакше оболелих пацијената и то медицинских радника, припадника полиције и војске. У Бањи Ковиљачи је за месец и по збринут 71 пацијент и то 14 лекара, 39 медицинских сестара и техничара, десет припадника МУП-а, два војна лица и шест чланова породица, међу којима је било и четворо деце. Сви они су после тестирања, којима је утврђено да више нису инфицирани, отпуштени кућама. Како нам је рекао прим. др Александар Јокић, в. д. директора ове установе, на збринавању ових пацијената било је ангажовано 39 медицинских и 67 немедицинских радника ове установе.
Према његовим речима, од проглашења ванредног стања и прекида редовног пословања, у овој болници су били спремни да под окриљем Министарства здравља помогну колико могу у борби против ове заразне болести.
– За само три дана смо се организовали, урадили одређене преправке у болници и почели са радом. Уз помоћ стручног тима Завода за јавно здравље у Шапцу, одређене су црвене и зелене зоне болнице уз поштовање свих безбедоносних протокола. Набављена је неопходна лична заштитна опрема и спроведена обука запослених за њено правилно коришћење. Направљени су тимови за сменски рад које су чинили лекари, медицинске сестре и хигијеничарке, а подршку из зелене зоне давали су остали медицински радници и запослени у другим службама. Поред лекара ове установе, имали су подршку лекара интернисте лозничке Опште болнице 24 часа дневно. Поштујући све препоруке, за раднике који улазе у црвену зону, обезбеђени су смештај и исхрана, а екипе су се смењивале после петнаест дана, кући нико није ишао. Поносан сам на запослене јер нико није рекао нећу – каже Јокић.
Проглашењем епидемије, како каже, свим запосленим мајкама у овој установи које имају малу децу, као и старијим колегама који припадају угроженим групама омогућено је да остану код куће.
Од понедељка, од када одлуком Владе Србије поново раде кафе-барови и ресторани, своја врата за госте отворио је и чувени ресторан “Кур-салон” који ради под окриљем Специјалне болнице.
Што се тиче почетка рада болнице, Јокић каже да се тренутно обављају све неопходне припреме и да се надају да ће први гости моћи да дођу за око две недеље.
– Нама су капацитети били попуњени све до краја октобра, и април и мај, сада проверавамо све резервације и врло мало има оних који их одјављују, већином из иностранства – напомиње Јокић.
Како каже, они ће свакако бити спремни до 18. маја.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПРВА КЊИГА СЛОБОДАНА ВУЈАНОВИЋА – Песме за велике и мале

У ЛОЗНИЦИ – Обележен Дан победе над фашизмом

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )