ОПРЕЗ, КРПЕЉИ – Долазе незвани, опасни “гости”

ОПРЕЗ, КРПЕЉИ – Долазе незвани, опасни “гости”

Са доласком лепог времена и укидањем ванредног стања у нашој земљи, многи грађани похрлили су на излете у природу. Међутим, као и сваке године у пролеће, па све до јесени, потребан је опрез јер је ово идеално време за крпеље. Додатно узнемирење изазива недавно истраживање у Београду којим је утврђено да је чак педесет одсто крпеља заражено бактеријом изазивачем лајмске болести која, ако се на време не открије, може имати смртни исход. Крпељи су врста инсекта из рода паука који, када се закаче за тело човека или животиње, сисају крв и преносе микробе директно у крвоток. Налазимо их на листовима и гранама ниског растиња, грмова, шикара, уз стазе за шетање, у вртовима, на излетиштима. Чекају згодан тренутак да се прикаче за крзно животиња или одећу људи, а када се закаче, ходају по телу у потрази за местом где ће се учврстити својом рилицом. Највише воле влажне и топле делове тела попут пазуха, препона и темена главе. Пробадање коже траје десетак минута и не осећа се због материја у његовој  пљувачки која делује попут анестетика.

Већина угриза је безопасна, међутим, ако је у питању заражени крпељ, на човека може да пренесе неке од опасних вируса који узрокују тешка обољења па и смрт. Симптоми болести коју крпељ преноси углавном се јављају неколико дана или недеља од угриза. Уколико се појави осип на кожи или грозница, обавезно се треба јавити лекару. Што дуже остане закачен на кожи, већа је вероватноћа да ће пренети неку болест попут најтеже, лајмске, или крпељног менингоенцефалитиса, а може изазавати и алергијску реакцију. Да би пренео лајмску болест, крпељу је потребно 36 сати.

Треба знати како се крпељ вади, а најбоље је да то уради стручна особа. Одстрањује се тако што се чистом дезинфикованом пинцетом крпељ ухвати што ближе кожи и правилно извуче, никако га не треба згњечити. Не треба стављати хемијска средства попут алкохола или ацетона јер ће она изазвати повраћање цревног садржаја у којем се налази бактерија или вирус који изазива неку од болести. Након вађења, место убода треба премазати антисептиком.

Да се не бисте сусрели са овим инсектом, треба избегавати неуређене просторе са високим растињем, наносити на кожу неко од заштитних средстава против инсеката, носити светлу одећу која покрива руке и ноге. По повратку из природе, потребно је детаљно проверити своју и кожу деце, али и кућне љубимце.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

СПЕЦИЈАЛНА БОЛНИЦА “БАЊА КОВИЉАЧА” – Ускоро и први гости

ПРВА КЊИГА СЛОБОДАНА ВУЈАНОВИЋА – Песме за велике и мале

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )