ПРВА КЊИГА СЛОБОДАНА ВУЈАНОВИЋА – Песме за велике и мале

ПРВА КЊИГА СЛОБОДАНА ВУЈАНОВИЋА – Песме за велике и мале

Из штампе је управо изашла збирка песама „Велики и мали – Мали и велики“, ауторски првенац Слободана Вујановића Шела, професора разредне наставе и познатог лозничког музичара. Књигу је објавила Библиотека Вуковог завичаја, а збирка садржи стихове које је Вујановић писао од детињства до данашњих дана. Посебност овог издања, објављеног управо на Дан победе, односно Вујановићевог рођендана, је у томе што се може читати са две стране и што, практично, има две насловне стране.

„Кад порастем бићу дете“ је мисао у којој сам се препознао, која ме прати и која ми је и професију определила. Она објашњава и поигравање са називом ове књиге, јер око нас су велика деца, велики људи, мала деца, мали људи, велике ствари, мале ствари… и све у животу је релативно: велико или мало, како, шта и како за кога. Збирка песама је, у ствари, моја аутобиографија у стиху, јер ја нисам песник, али сам повремено у животу неке моменте претакао у строфе. Ту је за мене вредност ове збирке. Прву песму сам написао са осам година и сваку наредну сам потписао са временом или местом настанка. То мени враћа сећање, а читаоцу даје објашњење – каже Вујановић, иначе учитељ у ОШ „Кадињача“.

Он истиче да је уз мали наговор, али велику подршку пријатеља, ова збирка песама добила своје корице.

Мала ствар за наше песништво, али велика ствар за мене! Највећу захвалност дугујем колеги, учитељу Предрагу Спасојевићу, који је са техничке стране све беспрекорно припремио, графички уредио и имао реч у рецензији, као и књижевник Светомир Тешмановић и новинар Бобан Пајић, такође и наставница Нада Рашић, којој сам захвалан за лектуру. Корице су, наравно и неизбежно, уметничка дела нашег сликара Драгана Бартуле. Пресрећан сам због те мале подршке мојих великих пријатеља, као и због чињенице да је издавач Библиотека Вуковог завичаја, а штампарија је такође лозничка Професионал принт плус ГТР. Песме сам према садржају разврстао у два дела, тако је књига добила два лица, две збирке у једној. Надам се да ће се у њој препознати и велики и мали, и да ће се свидети и малим и великим – поручује учитељ Шеле Вујановић.

                                                                                                                                                            С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У ЛОЗНИЦИ – Обележен Дан победе над фашизмом

НАШИ СМО – Сто евра

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )