ВИДОЈЕ ПЕТРОВИЋ, КОМАНДАНТ ГРАДСКОГ ШТАБА – Лозничани заслужују само речи хвале

ВИДОЈЕ ПЕТРОВИЋ, КОМАНДАНТ ГРАДСКОГ ШТАБА – Лозничани заслужују само речи хвале

Лозница је до јуче имала 37 заражених од којих је око две трећине враћено кућама, и ниједан смртни случај од коронавируса. Око 11 милиона динара издвојено је из буџета за опрему и пакете помоћи, док су лознички приватници кроз робу и новац учествовали са око четири милиона. Градоначелник у разговору за ЛН оценио да су грађани Лознице били веома одговорни

Лозница је, имајући у виду све што се дешавало са коронавирусом, прошла кроз пандемију на најбезболнији начин и што је најважније, међу 37 позитивних није било ни преминулих нити тежих случајева и са лечења је око две трећине, већ одавно враћено кућама, каже Видоје Петровић, командант Градског штаба за ванредне ситуације и градоначелник Лознице, за ЛН.

Према његовој оцени, у борби са вирусом са каквим нико није имао искуства, Лозница се благовремено добро организовала. Од рада Градског штаба за ванредне ситуације, доношења одговарајућих одлука и њиховог спровођења, формирања стручно-оперативних радних тела, позивног центра, организовања волонтера, а показана је и солидарност да се помогне најугроженијим грађанима.

– Свако је понео добар део терета, од здравствених радника, свих органа града, полиција је одлично урадила свој посао, медији такође, а највећу захвалност дугујемо грађанима Лознице који су се, ако изузмемо неколико спорадичних случајева непридржавања наложених мера, заиста врло одговорно понашали. Мислим да наши грађани заслужују само речи похвале. Имали смо 37 позитивних на ковид-19, а инфицирали су се доласком људи са стране. Значајан део средстава издвојен је из градског буџета за набавку и опреме и основих намирница које смо кроз пакете помоћи достављали најугроженијим грађанима. Око 11 милиона динара издвојено је из буџета у опрему и пакете помоћи, а доста добар одзив имали смо од донатора, пре свега дела лозничких приватника чије је учешће кроз робу и новац још око четири милиона. Реч је о домаћим снабдевачима који су и сами били добри донатори, пре свега већи трговински ланци и радње у граду. Сви запослени у градској управи и јавном сектору  који имају прима-ња већа од 80.000 динара издвојили су по 6.000 динара и тако учествовали у помоћи. Имали смо и  помоћ од државе и мислим да смо у значајној мери ублажили све тешкоће са којима су се грађани сусретали – каже Петровић додајући да су у складу са уведеним мерама лозничка јавна предузећа радила скоро  као да је стање редовно.

Слаже се да ће све што се догодило оставити одређене последице када је у питању укупан привредни амбијент не само у Лозници него и шире. Благовремено је због тога формиран економски тим који се бавио најзначајнијим питањима ослушкујући препоруке Привредне коморе Србије, Владе и Кризног штаба.

– Суштина наших анализа и мера имала је за циљ да се на неки начин ублажи негативан тренд и негативна рефлексија постојећег стања на предузетнике, микро, мала и средња предузећа. Урадили смо анализе које су то законске обавезе које привредници имају према граду у погледу пореза, такси и свих осталих дажбина, и сигурно је да ће предузетници и привредници којима је био забрањен рад у претходном периоду тога бити у потпуности ослобођени, а видећемо у којој мери и на који начин можемо да помогнемо и осталима. Анализирали смо и у којој мери ће доћи до смањења прихода у буџету града јер је извесно да неће бити могуће остварити планирани приход. У овом моменту мислим да нико не може поуздано рећи колико ће он процентуално бити мањи, а последице свега биће  највидљивије на крају године. У овом моменту ће, што је налог Владе локалним самоуправма, финансирање из буџета бити смањено за 20 одсто као мера предострожности да не бисмо на крају године довели у питање ликвидност буџета – објашњава он.

Што се тиче инфраструктурног улагања планираног из буџета града и пројекти који су одобрени, а посебно они за које је расписана јавна набавка, биће реализовани. Најављује ускоро отварање три објекта у болници, Грудног, Неуропсихијатрије и Интерног одељења, док радови на хируршко-гинеколошком блоку нису прекидани, а ради се и котларница.

– Важно је и да инвеститори раде пуном паром, “Адијент” ради са око 800 запослених, а у наредном периоду очекујемо и почетак рада фабрике “Минт” док Рио Тинто има устаљену динамику. То је можда и кључно да пројекти који имају стратешки значај не само за Лозницу него и Србију све ово није пореметило. Ми смо радили улице у градско-приградском делу, настављамо постављање уличне  лед-расвете, при крају су тендерске процедуре око нових семафора на више места у граду. Корона нас није зауставила. Јесте усложила живот у граду али верујем да смо из овога изашли јачи, да ћемо моћи свестраније да сагледавамо живот уопште, схватимо да треба да будемо солидарни, имамо више разумевања и поново се потврдило да када радимо заједно постижено најбоље резултате – каже Петровић додајући да ће  бити  анализирано урађено током ванредног стања како би били спремни за неке наредне непредвиђене ситуације.               

Бројке

Током ванредног стања пакете помоћи добило је 1.705 материјално угрожених грађана према списковима   које је Град добио из Центра за социјални рад, Црвеног крста и месних заједница. Подељено је и 11.263 пакета помоћи пензионерима на подручју Лознице који имају примања нижа од 25.000 динара. За набавку пакета помоћи Град је успео да обезбеди 18,5 милиона  динара, од чега је 11 из  локалног буџета, а 7,5 су донације, од тога 3,9 новчана уплата на текући, посебно отворен рачун, а осталих око 3,6 је у намирницама и опреми. Подељено је више од 30.000 заштитних маски и исто толико рукавица онима којима је то било најпотребније, Општој болници, Дому здравља, тријажном центру, полицији као и свим пензионерима који су добили пакете. Дато је око 2.000 гелова за такозвано суво прање руку и исто толико флашица са 70 процентним алкохолом. Утрошено је 150 хиљада литара раствора натријум-хопохлорида за дезинфекцију јавних површина и простора, а у ту количину не спада она коју је користило предузеће ’’Еко тим’’, које је неколико третирања урадило као донацију. Позивни центар примио је од 17. марта укупно 3.630 позива, било је  678 излазака на терен, а ангажована су 184 волонтера, док су у саветовалишту за грађане радила 23 педагога и психолога.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Нема новозаражених

ПРЕДШКОЛСКА УСТАНОВА “БАМБИ” – Вртићи спремни за децу

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )