СВЕТСКИ ДАН СЛОБОДЕ МЕДИЈА – Пет минута громогласне тишине

СВЕТСКИ ДАН СЛОБОДЕ МЕДИЈА – Пет минута громогласне тишине

Међународном акцијом ”Пет минута громогласне тишине” данас (3. мај) се обележава Светски дан слободе медија па се стога у пет минута до 12 замрачују  екрани и медији накратко обустављају рад. Овом акцијом скреће се пажња на значај медијских слобода.

Независно удружење новинара Србије, Независно друштво новинара Војводине и Грански синдикат културе, уметности и медија ”Независност” саопштили су да власт у Србији гуши критичко извештавање, док се различитим, посебно финансијским притисцима, нарушава независност уређивачке политике медија. У саопштењу се, као пример колико су слобода медија и јавног изражавања угрожени, наводи листа медијских слобода Репортера без граница за прошлу годину када се Србија, од 180 земаља, нашла на 90. месту, за 14 лошије него 2018.

Удружење новинара Србије објавило је поводом Светског дана слободе медија проглас у којем се захтева да Влада Србије успостави дијалог са новинарима и медијима ”уважавајући стандарде новинарске професије и потребе грађана за правовременим, истинитим, непристрасним и потпуним информисањем”.

Овим поводом огласио се и заштитник грађана Зоран Пашалић. Он је у саопштењу навео да Србија није забележила напредак у области слободе говора и изражавања.

– Напротив, сведочили смо бројним кршењима права и угрожавањима медијских слобода. Ове године, у ванредном стању и у време незабележене здравствене кризе, предстоје нам нови, још тежи изазови у очувању слободе медија и професионалног новинарства – указао је Пашалић.

Заштитник грађана, како се наводи у саопштењу, годинама уназад указује на разне притиске којима су новинари изложени у свом послу, почев од тешког материјалног положаја и неповољних радних уговора до учесталих вербалних и физичких напада, дискриминације и дискредитовања, претњи и угрожавања безбедности.

– Само у последњих месец и по дана, откад траје ванредно стање у држави, медији су били изложени додатним притисцима. У време када се новинари свакодневно позивају да објективно и правовремено извештавају у вези са коронавирусом, они раде у посебно отежаним околностима, као што су отежан приступ информацијама, изложеност вређању, сексистичким и дискриминаторним нападима на друштвеним мрежама, али и страхом од могућих последица за написану реч – саопштио је заштитник грађана.

Он је позвао све актере у јавном простору да омогуће несметан рад новинарима јер је слобода медија један од кључних стубова сваког демократског друштва и не сме се угрозити и ограничавати.

– Без регулисаног статуса и адекватних зарада нема слободног новинарства и ова делатност се, уз све похвале, не може препустити ентузијастима, јер је исувише озбиљна и за грађане значајна. Очекујем да ће свим медијима, како онима са националном покривеношћу, тако и локалним, бити подједнако омогућен приступ информацијама које су важне за правовремено и истинито информисање грађана о свим темама који су од јавног значаја – нагласио је Пашалић.

ЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОДРЖАН КОНЦЕРТ ”УВЕРТИРЕ” – За музику нема полицијског часа

У ЛОЗНИЦИ – Бука траје, контрабука утихнула

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )