FAKENEWS ТРАГАЧ – Дезинформације о корони постају виралне

FAKENEWS ТРАГАЧ – Дезинформације о корони постају виралне

Нетачни садржаји о вирусу корона имају изразит вирални потенцијал, показују подаци FakeNews трагача. Ова организација из Новог Сада објавила је опсежну студију о појави лажних вести у Србији у време короне, под називом ”Корона вирус и инфодемија у Србији”.

Истраживачки тим FakeNews трагача (www.fakenews.rs) детектовао је у периоду од 12. марта до 12. априла 2020. године укупно 43 лажна и манипулативна наратива о пандемији вируса корона, који су укупно пренети 241 пут у различитим онлајн и традиционалним медијима, при чему су детектовани садржаји само на фејсбуку подељени више од 220.000 пута.

– Као лажне наративе посматрамо оне који су примарно засновани на дезинформацијама, док манипулативни могу да садрже и елементе истине, али насловом или другим елементом објаве наводе на погрешан закључак, објашњава се у овој студији.

Неки од уочених лажних наратива потичу из страних извора, па су преведени на српски и пренети путем медија и апликација за комуницирање, али су ипак доминантни садржаји изворно настали у Србији, будући да чине више од две трећине (71 одсто) укупног корпуса.

Највиралнија лажна вест била је да је Кина прогласила крај епидемије (29. март), а пренела су је најмање 43 медија и достигла је готово 47.000 шерова.

Међу мејнстрим медијима, највише креираних и пренетих лажних наратива уочено је у Информеру (12/43), Србији данас (12/43) и Еспресу (11/43).

– С обзиром на велику количину информација о пандемији и ограничене капацитете редакција, разумљиво је што се дешавају пропусти. Међутим, обесхрабрује чињеница да су медији тек у 4,2 одсто случајева уклонили спорне информације са својих сајтова када је доказано да су неистините. Другим речима, на завршетку анализе 95 одсто лажних наратива и даље је било доступно на интернету, без икаквих исправки и интервенција, наводи се у студији FakeNews трагача.

Текст преузет са сајта Локал преса,

удружења локалних и независних медија.

Студију FakeNews трагача – ”Корона вирус и инфодемија у Србији” можете преузети на линку – Корона и инфодемија у Србији 2020.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

КИКАНОВИЋ НАПУСТИО МИНСК – Девет дана до Русије

КОНЦЕРТ БЕЗ ПУБЛИКЕ – Музика нас спаја

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )