ШЕСТ ГОДИНА ПОСЛЕ ПОПЛАВА – Још увек их мучи клизиште

ШЕСТ ГОДИНА ПОСЛЕ ПОПЛАВА – Још увек их мучи клизиште

Од мајских поплава 2014. прошло је шест година, а мештане Бање Ковиљаче који користе Гучевску улицу, од центра места води до старог бањског гробља на Гучеву, још увек мучи клизиште које је тада прво отцепило пола пута, а онда и остатак, због чега је на тој деоници био прекинут саобраћај.

Мештани су тражили помоћ, после мајске поплаве надлежна градска комисија, констатовала је да је ово “опасан одрон” и са обе стране клизишта постављен је саобраћајни знак да возила не иду туда. “Путеви Србије” прихватили су да на подручју Лознице санирају шест клизишта на локалним путевима, међу којима је и ово. Међутим, до данас ништа није предузето. Тло је све више клизило, пут је “нестао” па више ни пешаци нису могли преко онога што је од њега остало, осим уз несигурно држање за ограду.

Крстивоје Грбић, који живи у Гучевској, каже да су после поплаве чекали да виде хоће ли ко шта урадити, а када им је постало јасно да од тога нема ништа, сами су покушали да оспособе пут. Онда су у пролеће 2016. направили импровизовани прелаз. Извукли су попадала дебла, избушили рупе, поболи коље, поставили преграду, и насули земљу тако да су могли пролазити и аутомобили.

– Насипано је најмање 30 пута, али ово поново клизи. Срећа је да ове зиме није било великог снега, иначе би пут отишао низбрдо. Нама је обећавано да ће клизиште бити санирано, али ништа није урађено. Овде су неки пре две, три године последњи пут били и више нико никада није дошао због овог клизишта. Овако може издржати до следеће јесени и зиме, али ако крену велике падавине и снег, онда ће ово што смо урадили бити однето. Насули смо откинути део пута како бисмо омогућили пролаз колима, али ово сигурно није трајно решење. Овуда, далеко било, не може проћи ни санитет ни ватрогасни камион и неопходно је да се наредних месеци пут уради на начин да то буде трајно решење. То је најпрече, иначе, све ће се свући и бићемо одсечени – каже Грбић док показује накривљени пут и пободене кочеве и саобраћајне знаке да је пролаз забрањен.

Мештани овога краја кажу да је за овај, најкраћи пут до центра, везано најмање 40 до 50 домаћинстава и да их до центра Бање Ковиљаче овим краком Гучевске улице деле око два километра,  а ако туда не могу, онда им до тамо треба око шест километара у једном правцу.

 Крајем 2018. је из локалне самоуправе речено да је за клизиште у Гучевској улици пројекат је урађен и одобрен од Канцеларије за јавна улагања која ће санацију тог клизишта у потпуности финансирати. Накривљен и непоуздан пут показује да је све остало на обећањима. Мештани се надају да ће надлежни  коначно реаговати и урадити оно што су им одавно обећали.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

УБЛАЖАВАЊЕ ПРОТИВЕПИДЕМИЈСКИХ МЕРА – Како наставити даље?

НАШИ СМО – Украдено пролеће

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )