НЕДЕЉА ИМУНИЗАЦИЈЕ У ЕВРОПИ – За болест не постоје границе

НЕДЕЉА ИМУНИЗАЦИЈЕ У ЕВРОПИ – За болест не постоје границе

Од 20. до 26. априла у целој Европи обележава се традиционална ”Недеља имунизације” под мотом “Спречи. Заштити. Вакциниши”. Циљ је јачање уверења о потреби заштите сваког детета или одрасле особе од болести које се могу спречити вакцинацијом. Међу тим болестима су: дечја парализа, дифтерија, тетанус, велики кашаљ, хепатитис Б, мале богиње (морбиле), заушке, рубеола и рак грлића материце. Пре увођења вакцине против малих богиња, која је у примени скоро пола века, од ове болести је, процењује се, годишње умирало око 2,6 милиона особа.

Међутим, стручњаци тврде да су вакцине временом постале жртве свог успеха јер се ”не виде оболели”, већ само они који нису имали прилику да оболе од болести против којих су вакцинисани. Наиме, сваке године се региструје два до три милиона смртних невакцинисаних лица, међу којима је највише деце испод пет година живота. У претходним годинама земље европског региона су суочене са епидемијама малих богиња, рубеоле, заушака које се јављају код осетљиве популације која није вакцинисана или није вакцинисана на време и епидемије се шире и на друге земље.

У нашој земљи су прошле године регистрована 22 случаја морбила, лабораторијски је потврђено 20 случајева. Вакцинација деце у другој години живота против малих богиња, заушака и рубеоле спроведена је са обухватом од 88 одсто, док је ревакцинација против малих богиња, заушака и рубеоле пре поласка у први разред основне школе спроведена са обухватом од 91,9 одсто на нивоу Србије.

У Лозници је тај проценат и виши, обухват вакцинисане деце износи 98 одсто. У лозничком Дому здравља кажу и да је прошле и ове године велики одзив за вакцинацију против сезонског грипа био већи него икада и да је то последица прошлогодишње епидемије малих богиња када је било и неколико смртних случајева деце и старијих. Епидемија се појавила зато што су родитељи годину-две пре тога одбијали да вакцинишу децу против малих богиња тако да је растао број невакцинисане деце. То је људе доста и уплашило па су схватили важност вакцинације.

Прошле године у европском региону Светске здравствене организације у првих шест месеци пријављено је око 90.000 случајева морбила у 48 од укупно 53  земље, што је двоструко више у односу на претходну годину. Око милион људи у овом региону није вакцинисано основним вакцинама.

Ове године, у недељи имунизације указује се на значајну улогу медицинских сестара и бабица, односно свих здравствених радника у програмима имунизације.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПОСЛЕ ВИШЕ ОД МЕСЕЦ ДАНА – Прва пензионерска шетња

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Осам нових случајева у Лозници

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )