ПОСЛЕ ВИШЕ ОД МЕСЕЦ ДАНА – Прва пензионерска шетња

ПОСЛЕ ВИШЕ ОД МЕСЕЦ ДАНА – Прва пензионерска шетња

Ако не рачунамо одлазак у куповину једном седмично, у цик зоре, пензионери су први пут после 17. марта данас (21. април) могли изаћи у шетњу не јурећи у трговине да што пре покупују шта им треба и врате се кући у одређено време. Небо их је погледало па је време било погодно за излазак из куће. Неки су који минут пре 18 часова већ изашли на улице и кренули да искористе својих пола сата у кругу од 600 метара од својих пребивалишта, решени да поштују прописе.
Никада у Лозници, у исто време, њеним улицама нису ходали само пензионери. У нестварној тишини, као људи који после дужег времена напуштају своје скровиште, готово бојажљиво неки су ходали градом. У паровима, или сами, како ко, ишли су улицама, булеваром, стазом поред Штире, многи делујући као људи који су први пут дошли у неки град.

У зависности од година, кондиција и здравственог стања, неки су се трудили да ходају жустро, као да на њих овако дуг боравак у затвореном простору није оставио трага, други су опет ишли ногу пред ногу, лагано, неки готово лелујаво, као да су заборавили да у цугу пређу неколико стотина метара. Са маскама на лицу многи се нису препознавали, а неки су се силно обрадовали што се после више од месец дана невиђања коначно срећу, макар и у овим нестварним околностима.

Неки су искористили излазак да на местима где стоје умрлице виде ко је у међувремену заувек отпутовао, кога више неће срести ни данас ни у петак, када поново могу у шетњу, ни никада више. Једни су често погледали на сат не желећи да прекрше дозвољено време, као када су у младости морали на време доћи кући, други су добрано прешишали предвиђених 600 метара, жељни да добро протегну ноге. Добићу упалу мишића, пола у шали, пола у збиљи каже један дека свом вршњаку, а други рече да улице нису пре месец дана биле овако дугачке. Две пријатељице иду руку под руку, просто придржавају једна другу, не хају за ‘’физичко растојање’’, па се труде да у пола сата препричају минулих месец и кусур дана живота у четири зида. Ходају градом пензионери, а многи делују као неко ко не зна баш како да најбоље искористи добијених пола сата слободе.

Тридесет минута када нигде не морају да журе, нигде да стигну, само да се врате на време. На опомену другова да је време за повратак један седокоси, витки човек шеретски каже ‘’А ко зна у колико сам сати тачно изашао из стана, можда пре два сата, а можда пре два минута, а?’’, и на то не доби одговор дисциплиноваг друга који неће први дан ‘’да претера’’. Три стара друга гласно размишљају, зар нису могли у ово доба да одлазе у куповину него морају да устају у три, четири ујутру, и тада и сада никога нема јер је полицијски час и није им баш јасна та логика. Нису једини. Ходају наши стари, град је само њихов, али шта имају од тога, продавнице затворене, код своје деце и унука не могу да иду, остаје им само шетња. Шест стотина метара, тридесет минута. У петак поново. У недељу опет. Све због те короне, враг је однео. Нису их у куће затворили ратови, умор од послова, нико, а сад им је то учинио неки невидљиви вирус, односно држава – за њихово добро. Шетају, иду, броје минуте, броје метре, ходају у пролећно предвечерје.
Тачно 17. марта њима, старијима од 65 година у градовима је уведена забрана кретања, односно изласка из куће, уз опомену да ће свако ко се затекне на улицама, бити подложан кривичном гоњењу. Ове мере уведене су у склопу борбе против епидемије коронавируса, саопштено је тада. Од данас је, одлуком државе, старијима од 65 година у Србији омогућено је да излазе у шетњу уторком, петком и недељом од 18 сати до један сат иза поноћи. Могу прошетати пола сата у кругу од 600 метара удаљености од пребивалишта. Можда врло брзо то буде и дуже и чешће. Издржаће они. Стара је то гарда, стара.

Т.М.С

НОВИ БРОЈ ЛОЗНИЧКИХ НОВОСТИ ПРОЧИТАЈТЕ НА Лозничке новости, број 631

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОД ДАНАС – Помоћ пољопривредницима

ПРЕКРШАЈНИ СУД – Старији поштовали полицијски час

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )