ПСИХОЛОШКО И ПЕДАГОШКО САВЕТОВАЛИШТЕ – Топле речи у тешка времена

ПСИХОЛОШКО И ПЕДАГОШКО САВЕТОВАЛИШТЕ – Топле речи у тешка времена

У данима као што су ови које тренутно трошимо, када је много лоших вести, неизвесности, питања без одговора, зебње и страхова, многима је потребна топла људска реч. Пријатељски, добронамеран савет, или само да их неко саслуша, да “олакшају душу”, а још ако при томе добију и стручну подршку, онда је то велика помоћ.
Штаб за ванредне ситуације у Лозници формирао је психолошко и педагошко саветовалиште за грађане које ради од 26. марта, а у њему је ангажовано осам педагога и 13 психолога. Првих дана дешавало се да нема позива, али их је сада у просеку пет дневно и неки разговори потрају и по пола сата. Већином зову људи из града којима је доста теже да проводе време када не смеју да напуштају станове, нарочито у вишеспратницама. Према речима Тање Глишић Матић, начелнице Одељења за друштвене делатности у градској управи, циљ саветовалишта је да буде подршка грађанима, да их оснажи и охрабри у овој ситуацији и понуди неке механизме за превладавање стреса и страха које људи сада осећају, што је нормално.
– Људи имају различит праг толеранције на нека дешавања која нас фрустрирају. Трудимо се да их мотивишемо да се јаве саветовалишту када осећају нелагодност, страх, да овде потраже стручну помоћ. Саветовалиште је анонимно, они који позову не морају оставити никакве податке, а могу разговарати са стручним лицима и са њима поделити своју бригу. Она не мора бити везана за само за ситуацију са епидемијом, може то бити неки проблем који их мучи одраније и сада имају стручњаке који им могу помоћи да га реше или превазиђу на најбољи начин – рекла је она.
Један од психолога у саветовалишту је Анђелка Симић која каже да је битно предузети све мере које можемо да контролишемо, међутим, не можемо контролисати туђе понашање, да ли ће друга особа носити маску, прати руке и слично.
– Морамо видети где је то што ми контролишемо, а где почиње оно на шта не можемо да утичемо. Сада је битно да већина људи ради од куће, то је добро јер немају превише слободног времена. Имаћемо се када бавити послом. Са друге стране, породице су сада више са децом. Мислим да је лакше онима са децом зато што она диктирају неки темпо, имају наставу преко ТВ, раде домаће задатке тако да њихови родитељи немају времена где ће много бринути и падати у негативно расположење. Доста теже је пензионерима и, можда, млађим особама које нису навикле на ове ситуације, немају искуство рата деведесетих и ово им је ново. Ми смо много јачи него што мислимо. Требало би да пронађемо себи нешто чиме ћемо се бавити код куће, направимо неки распоред активности, посветимо се распремању стана или куће, дворишта, читању, интернету и слично – објашњава она.
Саветује да је можда добро чути јутарње вести, али даље не читати по интернету катастрофичне наслове јер само себи тиме одмажемо. Не треба све вести узимати здраво за готово, затрпавати се непровереним информацијама што само потхрањује анксиозност, страх и бригу и за себе и за друге. Она сматра да су сада психолошки највише погођени пензионери и старије особе јер су у вишеструком ризику за обољевање од вируса и њихови психолошки капацитети су самим тим много нижи него код млађих и здравијих особа. Како каже, не знамо колико ће дуго ово трајати и што то буде дуже, тим отежава и снижава наше психолошке капацитете.
Тим психолога и педагога има додатне инструкције о саветовању становништва и како да грађани у овој ситуацији на најлакши начин помогну себи и деци. Они којима је то потребно, могу их позвати радним данима од 10 до 14 часова, на број: 064/663-03-33.

Т.М.С

НОВИ БРОЈ ЛОЗНИЧКИХ НОВОСТИ ПРОЧИТАЈТЕ НА Лозничке новости, број 631
ПРОЧИТАЈТЕ И…

КОШАРКА: АЛЕКСАНДРА ЦРВЕНДАКИЋ ПРОМЕНИЛА ДРЕС – Лион, нова станица

ГРАДСКИ ШТАБ ОЦЕНИО – Можемо бити задовољни

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )