ПРОГРАМИ НАЦИОНАЛНЕ СЛУЖБЕ ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ – Шанса за око две хиљаде незапослених

ПРОГРАМИ НАЦИОНАЛНЕ СЛУЖБЕ ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ – Шанса за око две хиљаде незапослених

Национална служба за запошљавање (НСЗ) је и у условима ванредног стања, омогућила подношење захтева за финансирање свих програма запошљавања по расписаним јавним позивима. Иако се пријаве подносе електронским путем и у условима отежаног пословања, интересовање послодаваца и незапослених лица је велико – кажу у овој  служби. 

Највеће интересовање послодаваца забележено је за програме стручне праксе, новог запошљавања и за програм самозапошљавања за незапослена лица. Од увођења ванредног стања више од 3.200 послодаваца поднело је захтев за учешће у мерама активне политике запошљавања, а више од две хиљаде незапослених поднело је захтеве за субвенцију за самозапошљавање. До сада је позитивним одлукама обухваћено више од 1.400 послодаваца чиме је омогућено укључивање у програм обука и запошљавање за око две хиљаде незапослених лица од чега је око 150 особа са инвалидитетом. Уговори о ангажовању лица закључиће се у складу са могућностима у сваком конкретном случају.

Приликом одлучивања о додели субвенција, поред предвиђених услова, посебно се вреднује да ли су послодавци од почетка ванредног стања отпуштали запослене. Зоран Мартиновић, директор НСЗ, изјавио је, гостујући недавно у Дневнику РТС, да се на тржишту рада за сада не виде драстичне промене и да су многи послодавци одлучили да због мера Владе Србије врате отпуштене раднике. Број отпуштених и оних који су изгубили посао мери се пријавом на евиденцију за пријем новчане накнаде. Како је рекао, на евиденцију се пријавило око 4.300 особа од чега око 2.300 за право на новчану накнаду за случај незапослености, што је испод просека у односу на лане.

– Откако је уведено ванредно стање на евиденцију се пријавило много више особа од оног броја који се пријављује за новчану накнаду. То значи да се они пријављују из неког пасивног стања, нису били на евиденцији, а сада се пријављују због наших мера за подстицај за запошљавање – каже Мартиновић.

Он истиче, да гледајући по филијалама оних који се пријављују за новчану накнаду највише има у Београду, Нишу, Новом Саду, а од мањих градова у Ужицу, Јагодини, Сремској Митровици, Краљеву, Крагујевцу. У другим срединама, то делује као просек у односу на редовно стање. У лозничкој филијали НСЗ о томе  нису могли да нам дају тачне податке  с обзиром на то да се, како су нам рекли,  у условима ванредне ситуације саопштења дају само из централе у Београду.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У ВРЕМЕ КОРОНЕ – Земља мора бити посејана

”ШТА НАМ ТЕШКО” – Лозничани међу најбољима

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )